Shepherd’s pie

Shepherd’s pie är en traditionell engelsk köttfärspaj, åh va den är god! Ursprungstanken bakom denna rätt var ett sätt att ta tillvara på rester och göra en hel middag av dem. Vare sig det är köttfärssås eller potatismos som blivit över från gårdagens middag så kan du använda dem till att göra en kalasmiddag. Det härliga med denna paj är att du kan smaksätta färsen helt efter dina egna smaklökar, ha i det du vanligtvis har i din köttfärssås eller följ receptet nedan. Egentligen har man i både ärtor och morotstärningar. Mina barn hade bara suttit och petat bort det så jag valde att istället riva morötterna och servera ärtorna bredvid. Smarr!
Shepherd´s pie

6 portioner Shepherd’s pie
Köttfärsen:
500 g köttfärs av valfri sort (funkar även utmärkt med veggiefärs)
1 gul lök
2 morötter
3-4 dl djupfrysta ärtor (jag gör min utan ärtor)
2 msk vetemjöl
4 msk tomatpuré
2 msk worcestersås (kan uteslutas)
1 msk soja (kinesisk eller japansk)
2 buljontärningar av valfri sort (jag använder köttbuljong)
Salt & svartpeppar
5-7 dl hett vatten
Rapsolja eller smör till stekning
Potatismos:
900 g mjölig potatis
2 äggulor
25 g smör
Salt
Garnering:
200 g riven ost av valfri sort

Gör såhär:
PotatismosSkala och skär potatisen i mitten, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa den till mos. Smält smöret och blanda sedan med potatisen, äggulor och salt. Ställ moset åt sidan.
Köttfärsen: Hacka löken, riv eller skär moroten i tärningar. Fräs lök och morot tills de mjuknar en stund. Vänd i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg. Tillsätt mjöl, tomatpuré, soja och worcestersås, rör om och häll över hett vatten. Häll i ärtorna, smula i buljong, krydda med salt, peppar och koka upp såsen. Låt puttra i ca 20-30 min.

Värm ugnen till 200°. Lägg köttfärssåsen i en ugnsform. Klicka ut potatismos över färsen. Jag brukar ta en stor klick mos i handen, platta till den med handflatan och lägga över färsen. “Pussla” ihop moset och jämna till den försiktigt med undersidan av en sked. Fukta skeden lite lätt så går det lättare att jämna den. Du kan även spritsa över moset om du vill. Strö på riven ost och baka mitt i ugnen tills moset får en fin färg, ca 20-30 min. Servera den varm med en fräsig sallad och ett gott bröd.

Fotor_14543516737757 Fotor_14543517346901 Fotor_145435181622278

dennashep3

Join the Conversation

  1. Fatosh says:

    Ååh så god den var, tack för att du delar med dig dessa goda recept med oss. Och du gör det så enkelt och även vi andra som aldrig har lagat mat tidigare lyckas varenda gång. Tack för att du har stärkt mitt självförtroende när det gäller matlagning. Så mycket kärlek till dig.

  2. Camilla says:

    Jag är novis i köket och har ingen aning om hur mkt salt och svartpeppar man ska ta, hur mkt tar man? Vilken ost är godast att använda?

  3. Malin says:

    Ska inte tomatpurén fräsas ihop med lök för att få fram dess smak bättre samt runda av dess smak så att den inte känns så skarp.

    Älskar fö många av dina recept

  4. Obs att veggiefärs oftast är saltad redan, så man måste dra ner på soja eller buljong i receptet.

  5. Rebecka says:

    Man behöver max 3 dl vatten,den blev alldeles för rinig trots att den kokte länge. Den är i ugnen nu så får se hur den blir,men den verkar god.

  6. Kakan says:

    Ska nog dubbla potatismoset nästa gång, täckte inte ens hela pajen men gott var de ändå

  7. Nicole says:

    Shepherd’s pie görs på lamm, annars heter det cottage pie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close