Klassiska smördegskakor från Iran. Så enkla och SÅ goda! Frasiga och söta shirini zaban som är goda att knapra på till en kopp te. De får sin vackra gyllene färg från honung och de blir härligt krispiga av sockret. Lagom söta och riktigt goda till fikat.
Ca 19 st Kakor
1 stor smördegsplatta (finns i kyldisken i de flesta mataffärer)
Honungsvatten till pensling:
3/4 dl honung (lite mindre än 1 dl)
1 tsk rosenvatten
1 tsk vatten
Ca 4-5 msk strösocker eller kokos
Garnering:
Florsocker
Finhackade pistagenötter
Gör såhär:
Värm ungen till 200°. Blanda honung, vatten och rosenvatten i en skål och ställ åt sidan. Gillar du saffran kan du ha i en gnutta i honungsvattnet. Skär ut ca 19 st remsor av smördegsplattan. Separera remsorna från varandra så de inte ligger allt för tätt ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla remsorna med honungsvattnet. Skär ett streck mitt i varje remsa på samma sätt som jag gjort (se bild). Strö på rikligt med socker på varje remsa. Vill du istället ha kokos på utesluter du sockret. Baka mitt i ugnen i ca 12-15 min, tills de puffar upp och blir genomgräddade. Ta ut och låt svalna på plåten. När kakorna kallnat penslar du ett till tunt lager av hongungsvattnet och strör på pistagenötter. Pudra eventuellt lite florsocker vid servering. Servera gärna på persiskt vis med en kopp te.
Hej! Vad fint det blev jag sugen på att testa själv! Tack för receptet. Vad för slags honung använder du? Tack igen!
Tack 🙂
Jag har använt vanlig flytande honung
Hej.
Måste prova.
Men vad är rosenvatten? Kan man utesluta det?
Hälsningar Kattis