Shole zard är en persisk saffranspudding med ris. Den garneras och dekoreras med nötter och kanel. En väldigt vacker och god dessert som är enkel att göra. Den behöver dock lite tid att koka och stelna.
Ca 10 små skålar
3 dl ris (gärna jasminris för bäst konsistens)
1,5 l hett vatten
50 g smör
1 msk rosenvatten
2-3 dl socker (beroende på hur söt pudding du vill ha)
2 påsar saffran (1 g)
Valfri smaksättning:
1 tsk kardemumma (går att uteslutas)
Gör såhär:
Blötlägg riset i ljummet vatten minst 1 timme, gärna över natten (ca 6-8 timmar) för bäst konsistens. Koka upp 1 msk vatten och lös upp saffranet, låt stå medan du kokar riset, ca 1 timme. Sila av riset och blanda med 1,5 liter hett vatten och smöret. Låt koka upp och sänk sedan värmen, låt småputtra i minst 1 timme, rör om då och då. Riset ska bli som en gröt och tjockna. Vänd sedan i socker, rosenvatten, saffran och eventuellt kardemumma. Om du vill ha en fast pudding kan du späda ut ca 1-2 msk majsstärkelse med lite vatten och röra ner det i riset, rör om och låt små sjuda 1-2 min, tills puddingen tjocknar. Häll upp i skålar eller i stora tallrikar. Låt stelna i kylen minst 2 timmar. Dekorera med kanel, mandel eller pistagenötter innan servering.
Vill inte gnälla, för det verkar vara recept på en god dessert, men 2 påsar saffran = 1 gram, inte 10.
Jag tackar och bugar 😀 tänk så galet det hade blivit om någon hällt i 10 g saffran.. hihihi 😉 nollan kom med av misstag.Tack igen /Zeina
Och dyrt!
Hej! Händer något om man glömmer smöret till shole zard?
Hej,
Smöret gör den krämig 😀
Den blir bara annorlunda i konsistensen utan smör,
Tack så mycket!♡♡♡ Jag följer dig och älskar dig!♡♡
Åh tack snälla. Vilken fin och värmande kommentar. Underbara du, stor kram från mig 😀
Nu ska jag imponera på min persiska svägerska, wish me luck