Shrikand är en svalkande och krämig indisk yoghurtdessert som är busenkel att göra. Du kan variera smaksättningen i yoghurten och tex utesluta saffranet och istället ha i mangopuré. Även mängden socker kan du enkelt justera efter smak. Jag älskar shrikand med saffran och pistage!
6 portioner
1000 g grekisk yoghurt
1 g saffran (mängden kan halveras eller uteslutas)
0,5 dl mjölk
1,5 dl florsocker (du kan minska mängd efter smak)
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
Ca 0,5 dl grovhackade pistagenötter (eller andra nötter som tex valnötter eller sötmandel)
Gör såhär:
Lös upp saffranet i ljummen mjölk, täck med plast och låt stå i kylen i minst 2 h, under tiden kan du förbereda yoghurten.
Lägg en ren kökshandduk över en sil och häll sedan grekisk yoghurt över duken. Låt yoghurten rinna av i kylen i minst 2 timmar, gärna 4-6 timmar så får du en tjock och fluffig yoghurt.
Lägg den avrunna yoghurten i en bunke, tillsätt saffransmjölken, kardemumma, florsocker, vaniljsocker och grovhackade nötter (spara gärna lite nötter till garnering). Blanda runt allting med en träslev eller slickepott. Lägg upp i 6 st portionsskålar, garnera eventuellt med nötter och servera direkt eller förvara i kylen. Shrikand klarar sig fint i kylen i 4-5 dagar.