Saftig sockerkaka med apelsin och choklad. Gaaah, ljuvlig kombination! Ha valfri sort choklad i kakan, jag tog mjölkchoklad med schweizernöt för att få lite extra crunch av nötterna. Förderar du mörk choklad funkar det strålande det med.
Ca 12 bitar
125 g smör
1 apelsin
3 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g choklad (valfri sort, jag tog marabou schweizernöt)
Smör och mjöl till bakformen
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°, över och undervärme. Smörj och mjöla en sockerkaksform. Smält smöret i en liten kastrull. Riv zest (det oranga skalet) från en apelsin i smöret. Pressa apelsinen och vänd ner juicen i det smälta smöret, blanda noga och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Hacka choklad i bitar. Vipsa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen, vänd i smält smör och hackad choklad. Blanda försiktigt med en slickepott och häll sedan smeten i kakformen. Baka mitt i ugnen i ca 35 min, tills kakan stelnarn och inte är kladdig i mitten. Låt kakan svalna lite i formen innan du vänder det på ett fat.
Kan man lägga i smeten i muffinsform och sedan frysa in muffisen? Om ja hur länge? Vill baka de i förtid..
Hej,
Menar du att du vill frysa in smeten ogräddad? Det tror jag tycker inte funkar. Annars funkar det bra att frysa in kakan.
Varför all din choklad sjunkits ner?
För att det lägger sig i botten av formen 😀 Sen när jag vänder kakan upp och ner hamnar dom uppåt på kakan
Underbart god mjuk kaka, bara att följa receptet och resultatet blir så bra
Prövade detta recept för första gången igår och wow!!!
Var har du köpt den fantastiska kakformen?
Zeina du är så otroligt inspirerande och fin och gullig. Älskar dina recept. Tack för allt hitintills