Nan-e barbaripizza

Vad händer om det persiska och italienska köket möts? Det uppstår kärlek såklart! Här har jag bakat ett av mina absoluta favoritbröd, barbarbibörd, som toppades med massa härlig pizzatopping. Jag fick en maffig, saftig och fluffig pizza som smakade fantastiskt! Blir det pizza över är det bara att frysa in! Perfekt att värma upp till lunchen. Använd gärna en ostsort med mycket smak, som tex cheddarost till pizzan. Kebaben kan du göra själv eller så kan du hitta fina strimlor i frys eller kyldisken i mataffären. 

 

2 st stora barbaripizzor
1 påse torrjäst (12 g) eller 1 färsk jäst(50 g)
5 dl ljummet vatten
Ca 12 dl vetemjöl
2 tsk salt

Tomatsås:

1 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk torkad oregano
Salt & peppar

Förslag på topping:
Kebabpizza (räcker till 2 pizzor):
300 g kebabstrimlor – recept finns HÄR! om du vill göra egen
ca 4 dl riven ost
Ca 10 st coktailtomer eller 2 st tomater
1 rödlök
1 grön paprika eller 2 st sivri
Sallad, feferoni, persilja, tomat till servering när pizzan är klar

Salamipizza (räcker till 2 pizzor):
Ca 12 st skivor salami
Ca 4 dl riven ost
6 st champinjoner
1 rödlök
10 st cocktailtomater eller 2 st tomater
Ca 12 oliver
1 grön paprika eller 2 st sivri

Vitlökssås:
1,5 dl mild yoghurt
2 msk majonnäs
1 msk chilisås eller ketchup
0,5-1 klyfta vitlök, finriven
Salt

Recept på barbarbibröd hittar HÄR!

Gör såhär:
Börja med att göra degen. Lös upp jästen med ljummet vatten och låt stå i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en bra stund, gärna i 7-8 min i bakmaskin eller i 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt. Dela degen i 2 lika delar, lägg dem på en ordentligt oljad plåt, täck dem med plast och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Kan jäsas i kylen upp till 10-12 timmar. 

Förbered sedan såserna. Blanda ihop alla ingredienserna till vitlökssåsen och ställ i kylen.
Tomatsåsen: Fräs vitlöken i olivoljan några sekunder. Lägg i tomatpuré och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 15 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna.
Förbered toppingen som ska på pizzan. Hacka lök, tomat, champinjoner, oliver osv.

Värm ugnen till 225°, över och under värme. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg en degbit på plåten. Tryck ut degen den till en oval med händerna. Bred tomatsås jämnt över brödet, lägg ost över och toppa sedan med önskad topping. Baka en pizza i nedre delen av ugnen i ca 17-20 min, tills pizzan är genomgräddad. Om du har gjort kebabpizza toppar du den med sallad, tomat, gurka, feferoni och vitlöksås vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close