Swiss stek är riktigt god comfort food. Ner med allt i en och samma gryta, lättlagat och smarrigt. Man skulle kunna tro av namnet på rätten att det är en schweizisk rätt men det är i själva verket en amerikansk rätt. Njut av swiss steak med potatismos eller ris.
6-8 port
800 g högrev
1 dl vetemjöl
2 gula lökar
3-4 st morötter
2 paprikor (gärna röd och grön)
200 g champinjoner (kan uteslutas)
4 vitlöksklyftor
1 msk worcestershiresås
400 g krossad tomat
5 dl vatten utspädd med 2 st köttbuljongtärningar
Örtsalt & svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
Smör och rapsolja till stekning
Eventuellt 1 msk majsstärkelse utspädd med 0,5 dl vatten
Serveringsförslag:
Timjan eller persilja till garnering
Ris eller potatismos
Sallad eller cornichons
Gör såhär:
Hacka alla grönsaker till grytan, paprika, lök och morot i mellanstora bitar, champinjonerna i skivor och vitlök fint. Skär köttet i skivor, täck med bakplåtspapper eller plast, banka ut till tunna skivor. Skär dom utbankade skivorna i kottlettbitar.
Blanda vetemjöl med örtsalt, svartpeppar och vitlökspulver. Vänd köttskivorna i mjölet, skaka bort överflödigt mjöl. Hetta upp smör och rapsolja i en rymlig stekpanna med höga kanter. Stek kött på medelhög värme tills köttet får en fin yta på båda sidor. Lägg åt sidan.
I samma stekpanna som du stekte köttet vänder du ner alla grönsaker och steker under omrörning tills grönsakerna får lite yta. Tillsätt krossad tomat, worcestersås, kokhett vatten utspätt med buljong och blanda. Ha i köttet, smaka av med salt och peppae, täck grytan med ett lock och låt puttra i ca 1,5 h, tills köttet är färdiglagat. Om såsen känns vattning späder du ut majsstärkelse med lite vatten och vänder ner i grytan under omrörning och låter det hela puttra en stund. Jag behövde inte tillsätta majsstärkelse. Toppa med persilja eller timjan, servera med önskat tillbehör och njut!
o1nuow