Nu är det äntligen säsong för körsbär och dom är som godast nu på sommaren. Förutom att njuta av körsbären precis som de är eller att baka något med dem så kan du göra denna fantastiska syriska maträtt. Köttbullar i en syrlig körsbärssås. Något av det godaste jag har ätit, smakerna är helt fantastiska. Det är syrligt, sött, mustigt och gott! En delikatess från Syrien som du bara måste testa.
4 portioner
Köttbullarna:
500 g köttfärs (gärna lammfärs)
Ca 1 dl finhackad persilja
1 finhackad lök
1 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
2 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Körsbärsås:
800 g-1 kg körsbärs (justera mängd efter smak, jag tog 1 kg)
4-5 msk granatäppelsirap
1 msk vetemjöl
Saften från en halv citron
Salt och peppar
Servering:
0,5 dl rostade pinjenötter
4 st libabröd
Persilja till garnering
Gör såhär:
Kärna ur körsbären. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna. Rulla köttbullar. Hetta upp olja och stek köttbullarna ca 3 min på varje sida. Ta ur köttbullarna från stekpannan, tvätta inte inte ur stekpannan. I samma olja som du stekte köttbullarna vänder du i körsbären och vetemjöl. Stek körsbären under omrörning i ca 3-4 min. Vänd i granatäppelsirap, citron, salt och peppar. Låt körsbären puttra långsamt utan lock i ca 20-30 min, tills såsen tjocknar lite. Mosa till körsbären lite lätt med undersidan av en sked när bären puttrar. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns för torr, jag behövde inte tillsätta någon vätska.
Vänd i köttbullarna och låt allting få puttra i ca 10-15 min utan lock. Skär libabröd i bitar. Stek pinjenötterna gyllene i lite olja. Lägg libabrödet på ett fat, lägg köttbullarna över, toppa med pinjenötter och persilja.
Åh låter gott. Har provat en del recept och allt är lika gott. Ha det fint kram Nina
Här i Halland hittar jag aldrig körsbär,bigarrå finns men intä körsbär. Hade även velat göra körsbärssylt.
Det ser jättegott ut! Har du något bra tips på hur man enklast kärnar ur körsbären?