Tacos dorados är en krispig tacos och traditionellt friterar man tacosen gyllene och frasig. Jag gör en enklare variant och bakar tacosen frasig i ugnen. Smidigt, lättlagat och supergott!
6 st tacos dorados
6 st mellanstora tortillabröd
600 g färs (valfri sort, vegofärs funkar strålande)
1 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
Ca 2 msk egenmixad tacokrydda- recept HÄR! eller 2 påsar köpt tacokrydda
300 g riven ost (gärna cheddarost)
Olja till stekning och pensling
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Koriander, jalapeno och lime
Salsa till servering:
4 tomater
1 röd paprika
1 silverlök eller rödlök
1 röd chili (valfritt)
1 vitlöksklyfta
1 liten knippe persilja eller koriander
2 msk vinäger (kan ersättas med 2 st lime)
4 msk olivolja
Salt
Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i färs och stek färsen tills den får färg och smular sig. Riv i vitlök, tillsätt tacokrydda och stek lite till.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg färs på ett tortillabröd, toppa med riven ost. Vik ihop till en halvmåne. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla ovansidan av tortillabrödet med rapsolja. Tillaga mitt i ugnen i ca 12-15 min, tills tortillabrödet får en fin gyllene yta. Toppa tacosen med jalapeno och koriander. Servera med tomatsalsa.
Tomatsalsa: Hacka tomat, lök och paprika i små tärningar. Riv vitlök och hacka persilja/ koriander fint. Hacka chili fint. Lägg alla grönsaker till salsan i en skål. Ringla olivolja och vinäger över. Tillsätt salt och blanda.