Köttfärsbiffar som bakas i ugn med grönsaker och tomatsås. Tapsi med köttfärsbiffar är en kurdisk och irakisk favorit. Man kan även tillaga tapsi med kyckling, recept hittar du HÄR! eller servera rätten vegansk, recept på vegansk tapsi hittar du HÄR! Detta recept är en mycket gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.
6 portioner
Biffarna:
700 g köttfärs
Ca 2 dl finhackad persilja
1 gul lök
1,5 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
2 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Grönsaker:
2 st aubergine
3-4 st potatisar
2 st paprikor (gärna olika färger)
1 st lök
1 st tomat
Tomatsås:
Ca 6 msk tomatpuré
7 dl kokhett vatten
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk sju kryddor
Salt & svartpeppar
Gör såhär:
Skala potatisen. Skala auberginerna randiga. Skär alla grönsaker i runda skivor. Hetta upp olja och stek allting, förutom tomaterna, i omgångar. Stek auberginerna sist eftersom de suger åt sig ganska mycket av oljan. Låt allting rinna av ordentligt på hushållspapper. Du kan även ringla olja på grönsakerna och ugnsbaka dem tills de mjuknar om du inte vill steka dem, ca 15-20 min mitt i ugnen på 225°.
Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma små biffar. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen. Varva biffarna med alla grönsaker i en ugnsform. Häll över tomatsåsen. Baka tapsin mitt i ugnen i ca 30 min. Servera tapsin med ris, bulgur eller bröd.
Hur gör man så att köttet i tapsin blir mör och inte så hård?..
Mi lo: du kanske kan testa att göra större biffar?