Det är något speciellt över hemmabakade tekakor. Servera dem varma med en kopp te, marmelad, smör och lite färskost… ja då är lyckan komplett. Jag gillar att vara effektiv så jag passar på att göra morotsfrallor av samma deg. Ljuvligt goda dem med.
Ca 20 st
40 g färsk jäst (lite mindre än en hel jäst)
5 dl mjölk
75 g smält smör (du kan minska smörmängden till 50 g om du vill)
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
7 dl grahamsmjöl
Ca 4 dl vetemjöl special
Gör såhär:
Värm mjölken fingervarmt, smula i jästen, rör om tills jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en stund tills den blir smidig och lättarbetad. Jag hade den i bakmaskinen i ca 10 min. Dela degen i två halvor, i ena halvan arbetar du in en riven morot, knåda en stund tills den blandas in i degen. Täck degarna och låt dem jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Forma sedan morotsbrödet till runda frallor, det andra degen till tekakor. Nagga tekakorna med en gaffel. Lägg allting på plåtar, täck och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.Pensla frallorna med ägg och strö på önskade garnering, jag hade vallmofrön, havregryn och solrosfrön. Tekakorna behövs ej penslas med ägg.
Värm ugnen till 200°, lägg in plåten i mitten av ugnen. Tekakorna ska vara i ugnen ca 6-8 minuter, frallorna i ca 12-15 min. Klart!
Hej! Kan man byta ut grahamsmjölet mot något annat?
Mvh Anna