Maakaron- Libanesiska friterade kakor

Libanesiska maakarons är kryddiga mannagrynskakor som friteras gyllene och doppas i sirap. Väldigt goda att servera med en kopp arabiskt kaffe.

Ca 25 st maakarons
2,5 dl vetemjöl
2 dl mannagryn
1 tsk torrjäst
0,5 dl rapsolja
Ca 1,5 dl ljummet vatten
2 tsk anispulver
0,5 tsk mahlab (bakelsekrydda, kan uteslutas)
Fritering:
Neutral olja (tex rapsolja)
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten
1 msk rosenvatten
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Förbered sedan degen. Blanda jästen med vattnet och låt stå i ca 10 min. Blanda mannagryn, vetemjöl, anispulver och mahlab i en bunke. Tillsätt olja och arbeta mjölmixen med handflatorna tills du får en smulig massa.Tillsätt jästen med vätskan, knåda degen väl en stund, tills du får en smidig deg. Degen kan kännas lite kladdig, den blir fast när mannagrynen sväller upp efter jäsning. Täck bunken väl med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Dela degen i små bitar, ca 25 stycken. Täck dem med bakduk. Ta en degbit och tryck den mot en sil eller rivjärn tills du får ett räfflat mönstret på ena sidan. Gör samma sak med alla degbitar. Hetta upp olja och stek dem gyllene, ca 2 min. Doppa dem direkt efter fritering i kall sirap och låt dra i 2-3 min. Låt svalna och servera dem, gärna med en kopp arabiskt kaffe. Recept på kaffet hittar du HÄR!


Join the Conversation

  1. Laila says:

    Hej jag har inte ansipulver måste man ha d?

    1. Zeina Author says:

      Man måste inte ha det i men det smakar mycket godare med anis i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close