Lättlagade och urläckra thailändska fiskbiffar serverade med sweet chilisås och en god sojasås. Biffarna kan serveras som en hel måltid med ris eller som en aptitretare på buffén.
4 portioner
800 g torskfilé
2 tsk röd curry pasta (om du vill ha milda biffar kan du ersätta röd curry mot massan currypasta.)
1 äggula
1 röd chili (kan ersättas med en liten bit röd paprika om man vill ha milda biffar)
1 tsk färsk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
3 st snake beans (långa thailändska gröna bönor. Kan ersättas med en liten näve färska gröna bönor eller sugar snaps)
3 st finhackade salladslökar
10 st söt thai basilikablad
Liten knippe färsk koriander
3-4 st limeblad (kan uteslutas eller ersättas med saften och zest från 1 lime)
1 msk majsstärkelse
Salt
Olja till stekning
Servering:
Sötsursås
Dippsås
Recept på dippsås:
1 finhackad röd chili
1 liten bit finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
2 st lime
Ca 0,5 dl japansk soja
1 msk fisksås
2 tsk sesamolja
1 msk palmsocker (rörsocker eller honung funkar också)
1 liten knippe finhackad koriander
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till dippsåsen och låt stå i kylen tills det är dags för servering.
Om du använder frysta fiskfiléer tinar du först upp dem. Torka bort så mycket vätska som möjligt från filéerna med hushållspapper. Lägg fisk, chili och äggula i en matberedare. Mixa tills fisken blir helt finfördelad. Hacka bönor, basilikablad, limeblad och salladslök. Blanda ordentligt alla hackade örter med fisk, majstärkelse, vitlök, ingefära och salt i en bunke med händerna.
Hetta upp olja i en stekpanna. Forma små platta biffar av fisksmeten och stek biffarna gyllene ca 3 min på varje sida. Tänk på att inte steka biffarna mer än nödvändigt, då kan dom bli torra. Stek biffarna tills fisken inte längre är rå i mitten. Servera fish cakes med sweet chilisås och dippsås. Passar perfekt att serveras med ris, hackade grönsaker som tex gurka, morot och sallad.
Hej, jag tål inte ägg men tycker dessa biffar låter gudomliga går det att utesluta ägg, eller kan man ha i något annat?
Gjorde detta ikväll -älskar smakerna! Dippsåsen överglänste allt annat, så himla god -den gör vi till fiskfilé nästa gång!
Så sjuuuukt goda fiskkakor! Med dipsåsen och lite ris till – helt enkelt en höjdarrätt!
Smaken fantastisk men jag får dem inte att hålla ihop! Beror kanske på att jag använder fryst fisk?