Nu ska du få recept på en rätt som jag lovar kommer att bli en ny vardagsfavorit i ditt hem. Färs i en mustig sås med smak av tomat och kokosmjölk. Kombinationen är så god! Traditionellt tillagas denna rätt av biff som hackas fint, därav namnet tinaktak. Det sägs att beskriver ljudet när kniven hackar köttet fint. Jag hoppar över hackandet och använder färs. Rätten har sitt ursprung från ön Guam i västra Stilla Havet.
4 portioner
500 g färs (kött eller vegofärs)
1 gul lök
Liten bit ingefära (ca 1 cm, kan ersättas med 1 tsk ingefärapulver)
2 vitlöksklyftor
150 g haricot verts (färska eller frysta)
400 ml kokosmjölk
400 g krossad tomat
1 grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
Salt & peppar
Olja till stekning
Garnering och serveringsförslag:
Salladslök, chili och koriander till garnering
Ris och lime till servering
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, riv ingefära och vitlök. Skölj haricot verts i varmt vatten om du använder fryst för att tina upp den. Hacka haricot vertsen i ca 2 cm långa bitar.
Hetta upp olja i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Stek löken tills den får färg. Vänd i färsen och stek tills färsen smular sig och får färg. Tillsätt ingefära och vitlök, och stek under omrörning nån minut. Vänd haricot verts och stek lite till.
Tillsätt krossad tomat, kokosmjölk, buljong, salt och peppar. Låt grytan koka under lock i ca 15-20 min. Garnera med chili, hackad salladslök, koriander, pressa lime över och servera med ris!
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉
Kan man använda något annat istället för kokosmjölk?
Jag tycker att man kan använda vanlig grädde i stället för kokosmjölk och det blir gott. (Grädde anges ibland som alternativ i recept och tvärtom.) Dock blir det inte samma exotiska kokosmak men man kanske kan krydda lite mer?
Mums! Förstår inte hur det kunde bli så smakrikt med så få ingredienser! Jag använde sojafärs och tillsatte lite kinesisk soja för färg och djupare smak.