Mild men samtidigt smakrik tomatsoppa som görs på ugnsrostade grönsaker. Smakerna och sötman kommer fram ännu mer på tomaterna när de rostas i ugnen. Servera soppan med frasiga vitlöksbröd och njut!
4 portioner
Ca 900 g tomater
1 röd paprika
1 rödlök
1 röd chili (valfritt)
4-5 st vitlöksklyftor
1 näve färska valfria örter (jag tog färsk oregano) eller 2 tsk torkade örter
3 msk olivolja
1 tsk salt
1,5 dl pasta (valfri pastasort, jag tog vermicelli)
2 dl grädde
8 dl kokhett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och svartpeppar
Vitlöksbröd:
8 skivor bröd
Riven ost (tex parmesan) till garnering (kan utelsutas)
Vitlökssmör:
30 g smör
1 msk olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor (du väljer själv hur skarp vitlökssmak du vill ha)
1 msk torkad oregano
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg tomaterna på en plåt. Dela paprika och lök i klyftor och lägg på plåten med tomaterna. Tillsätt vitlök som du skalat och chili. Ringla olivolja över, strö på salt och tillaga mitt i ugnen i ca 20 min. Lägg i en gryta, mosa lite lätt med en träslev. Smula över buljong, tillsätt hett vatten och mixa. Låt soppan puttra under lock i ca 10-15 min. Tillsätt sedan grädde, pasta och låt puttra i ca 7 min till, tills pastan mjuknar. Smaka av med salt och peppar.
Vitlöksbrödet: Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Dela brödskivorna i mitten och lägg på en plåt. Värm smöret några sekunder i micron tills den mjuknar. Bre på brödskivorna, toppa med osten och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 8 min, tills brödet blir krispigt och får en gyllene yta. Servera med soppan och njut!
Zeina, den här soppan är definitivt den godaste soppa jag någonsin ätit!
Tack för alla dina underbara recept, jag använder dem ofta. Din matlagning är helt magisk