Tonfiskgifflar som smakar pizza. Fina att ha på buffén, duka upp på barnkalaset eller ta med på utflykten. Ladda frysen med dessa och ta fram vid behov.
30 st tonfiskgifflar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
100 g smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
Chilisås eller tomatsås
1 burk tonfisk i vatten (väl avrunnen)
1 dl hackade oliver
Ca 200 g riven ost
Pensling:
Ägg
Sesamfrön
Gör såhär:
Lös upp jästen med mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten. Lägg upp degen på mjölad bakbord och dela i 5 lika stora delar. Täck med bakduk och låt vila i ca 15 min.
Kavla ut en degbit till ca 25 cm rund platta. Skär ut 6 st trianglar. Lägg en klick tomatsås, lite tonfisk, oliver och slutligen ost. Rulla ihop och lägg på en plåt med bakpapper, lägg med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Värm ugnen till 200°. Pensla med ägg och strö på lite sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och täck med bakduk eller servera direkt. Funkar utmärkt att frysa in och håller sig i frysen upp till 3 månader.