Treveckorssallad är en klassiker som är en favorit hos stora som små. Underbart god och den blir desto godare ju längre den får stå och gotta sig i kylen. Salladen har lång hållbarhet och ska hålla upp till tre veckor, men den är så god att den brukar gå åt i ett nafs hemma hos oss!
GLÖM INTE ATT FÖLJA ZEINAS KITCHEN PÅ INSTAGRAM HÄR!
Ca 10 portioner
1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)
Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.
Älskar dina recept! Den här salladen måste jag pröva. Jag gör en variant som är magiskt god http://attlevasunt.se/gor-en-god-och-mycket-nyttig-rakostsallad
Kram!
Hej! Jättegod sallad dock så upplever jag att salladen blir lite besk efter någon vecka. Tips eller förslag på hur jag kan undvika detta? Annars en fantastisk matsida som jag prövat och kommer att pröva fler recept från, tack!!!
Martin
Hej,
Tack snälla 😀
Det kan vara vitkålen som har påverkat smaken, vissa kan ha en besk eftersmak. Hoppas att det blir bättre nästa gång 😀
Tips på vad man skulle kunna byta ut morötterna i salladen mot!?!?
Det går bra att utesluta dem helt och ha i mer vitkål 😀
I
Nu vet jag hur jag INTE ska strimla nästa gång jag gör den här salladen.. Jag försökte strimla med matberedaren, men det blev bara gegga utav paprikan och purjolöken.. jaja, den fick åka ner i en burk i alla fall! Ska pröva med min mandolin nästa gång ^^
Hej, såg din kommentar. Hacka paprikan med kniv ist. Blir bättre resultat.
frys skerna sen strimla
Hej!
Är sockret även för hållbarhetens skull?
Eller skulle det funka med honung?
Mvh Tony W
Hej,
Sockret är för hållbarhetens skull men om man inte planerar att bevara salladen i 3 veckor så funkar det bra med honung 😀
Hej, vad kan man ta om man inte kan få tag på salladskrydda?
Hej!
Ta vilka torkade örter som helst som du tycker smakar gott 😀 Tex örtsalt, oregano och persilja passar fint i salladen.
Hej, jag skulle säga örtsalt eller en blandning av dina torkade favorit örter. Om du använder örtsalt, tänk på att ta mindre vanligt salt så det inte blir för salt.
Vi har bytt Purjo till Salladslök.
Någon gång tog jag palsternacka i också. Gick jättebra. Detta är en fantastisk sallad!
Den håller säkert i 3 veckor men så länge räcker/finns inte ens en dubbelsats kvar, den är för god!!
Tack Zeina!
Har gjort denna sallad många gånger då den är succé hä hemma Idag var min vanliga olivolja slut Tog då min olivolja som är smaksatt med citronDet blev ännu godare
Jag tycker dressingen blir för sur. Använde äppelcidervinäger. Kan man minska? Jag blir lätt sur i magen av sura saker så vill helst göra den mildare.
Hej! Går det bra med bara olivolja, eller måste man ha i rapsolja?
Olivolja funkar jättebra!
Har letat efter ett bra recept på veckosallad länge! Nu har jag äntligen hittat det! Superbra recept! Tack!!!
Din blog och dina recept är otroligt inspirerande. Jag är en äldre tant, men gillar nya spännade maträtter.
Och tack att du lägger till ersättning om det är någon spec krydda.
Denna sallad har jag provat 2 ggr, med kål plus det som fanns hemma för dagen i kylen. God!!
Denna sallad är verkligen så god! Gör den gång på gång.
Hej! Kan man ha i pak choi och utesluta paprika? Spännande att testa!
Hej,
Absolut. Funkar alldeles utmärkt. Så gott med pak choi 😀
Berätta gärna hur resultatet blev. Lycka till
Hej vitkålssalladen verkar jättegod. Men jag undviker raffinerat socker om jag kan, går det bra med honung ( jag har eko-honung från gård i min närhet.)
Hej!
Funkar det att ha färsk persilja i samt citron?
Med vänlig hälsning, Eleonore
Hej!
En verkligt smakfull vitkålssallad! Den håller bra i kylen samt passar bra tillsammans t.ex rostbiff o.potatisgratäng.
Tack, för receptet!
Hej, Står mitt i natten och gör den här salladen. Finns en anledning till det, alltså att jag står mitt i natten. Men, du bör klargöra att det behövs mer än en stor bunke för att rymma alla grönsaker. En bunke på ca 8 liter eller två à 4 liter, samt att det faktiskt behövs dubbelt så mycket dressing. Annars helt super och så god 🙂
Använder en kraftig. Plastpåse när jag blandar allt sen häller jag upp på burkarna!
Hej. Gjorde den här treveckorssalladen för några dagar sedan – så god!! Perfekt att ta med i en burk brevid till matlådan till jobbet. Tack för alla goda recept, tittar varje dag vad för nytt du tipsar om
Vilken matbredare använder du dig av Zeina?
Vilken del av purjolöken använder du? Eller lite av båda?
Har precis hittat denna sida. Fantastisk! Fråga:
Kan man göra denna med grönkål istället? Min mage blir smått vansinnig av vitkål.
Kan man ha i spetskål istället för vitkål
kål o morötter i matberedaren…. paprika o lök blir bäst om man skär med för hand.
Hej
Jättegod sallad! Glömde dock värma på dressingen innan jag blandade den med salladen. Påverkar det hållbarheten?
Nej det påverkar inte hållbarheten 😀
Hej
Tack för en jättegod sallad…. Undrar dock hur många kcal / 100 g innehåller denna sallad?
Hej vad kan man byta ut paprikan mot
Älskar denna salladen men jag undrar om den går att göras med spetskål istället för vitkål?
Det gick utmärkt med bara spetskål och morot, valde äppelcidervinäger och olivolja med citronsmak samt spädde med lite vatten för att få ner allt under ytan
Kan man ha vanlig ättika i stället och i så fall:hur stark ska ma göra lösningen? Eller kan man använda färdig inläggningsättika?
Vad är det för kryddsalt som du använder i dina recept? De kan ju ha olika sammansättning och påverka slutresultatet smakmässigt.
Jag gjorde 3 veckor sallad med 12 % ättika gör efter receptet på flaskan och det räcker med den blandningen som är till pressgurka. Vill man ha mer så dubblar man. Och man kan ha i mycket dill eller persilja i treveckorssallad en. Jag tycker att salladen är godast när den får dra över natten. Lite salladskrydda i så blir den perfekt.
Gjorde denna för första ggn igår. Tror den är slut imorgon! Fantastiskt god!
Bästa tipset från TV!!! Den är en kanonsallad!
Christer A
Har gjort denna flera ggr och älskar den trodde jag hade vitvinsvinäger hrmma, men icke. Men hade precis köpt en flaska sherryvinäger till sommarens gazpacho så testade med det istället och blev supergott! Kan starkt rekommendera den!
Hej jag undrar bara varför värmer man dressingen?
Mvh jan
det bli mera krispig
Snarare sockret som ska lösas upp
Jag provade med bara spetskål (mycket mildare och lite sötare än vitkål) och strimlade morötter.
Olivoljan valde jag en med citronsmak, och så äppelcidervinäger.
Har bara tjuvsmakat ännu så länge då den fortfarande är varm.
Men det lilla jag smakade på var jättegott .
Kan man använda denna som grund till Cole slaw?
Hej. Treveckorssallad. Går det att byta ut vinäger mot ättika 12% i lagom mängd. Påverkar det “nyttigheten” och hållbarheten?
Jag köper olika grönsaker varje gång jag gör den här salladen. Lite variation. Däremot hackar jag i ingefära, som jag lägger i ” dressingen ” + att jag tjoffar i chili. Det blir lite styrka på allt. Först hade jag i gari, eftersom jag hade det hemma, nu blir det färsk ingefära. Tar i väldigt lite socker, eftersom vi inte är så förtjusta i en massa sött.
Jättegod sallad men glömde saltet, är det viktigt att ha med för hållbarheten? Gav bort en av burkarna, de är nöjda med salladen utan saltet.