Har du någonsin ätit en blöt burgare? Om inte så är det verkligen på tiden! Turkisk islak betyder just blöt burgare och det är en burgare utöver det vanliga. Saftiga köttfärsbiffar och briochebröd som doppas en läcker tomatsås. Sen ångas burgarna precis innan servering. Fantastiskt god. I Turkiet är islak Burger typisk street food
4 stora burgare eller 6 mindre
600 g köttfärs (gärna lammfärs)
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 riven gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk spiskumminpulver
2 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Tomatsås:
15 g smör
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpure
400 g passerad tomat
2 msk ketchup
Salt & peppar
Servering:
4 st briochebröd- recept finns HÄR! om du vill baka egna
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till burgarna. Täck färsen med plast och låt stå medan du kokar ihop tomatsåsen.
Smält smör i en stekpanna. Låt smöret brynas lite lätt utan att det bränns vid. Tillsätt sedan olivolja, hackad vitlök och stek vitlöken på medelhög värme under omrörning i ca 30 sekunder. Tillsätt tomatpuré och stek nån minut. Tillsätt sedan passerad tomat, ketchup, salt, peppar och rör runt. Låt såsen puttra under lock i ca 15 min. Under tiden kan du göra burgarna.
Forma 4 stora eller 6 mindre burgare. Tänk på att burgarna kommer att krympa ihop när du steker dom, se till att platta till dom när du formar färsen till burgare. Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna ca 4 min på varje sida. Lägg över burgarna på ett fat.
Skrynkla ihop 2 st bakplåtspapper och doppa i en skål med vatten. Låt pappret ligga i vattnet nån sekund. Öppna upp bakplåtspappret och lägg i botten av en stekpanna. Öppna upp briochebröden och doppa ena halvan i tomatsåsen. Lägg brödet på bakplåtspappret i stekpannan. Doppa sedan burgaren i, lägg på brödet, doppa andra halvan av brödet och stäng ihop din burgare. Gör så tills du har 4 st burgare i stekpannan. Bred resterande tomatsås på toppen av brödet. Täck sedan stekpannan med ett grytlock. Sätt spisplattan på medelhög värme och låt burgarna ångas i ca 6-7 min. Servera genast!
Vad äter du helst när det är så varmt ute? Orkar du stå i köket? Idag fick det bli en grekisk sallad med vitlöksbröd och tzatziki 😍 Det godaste jag vet en varm sommardag ❤️ Recept i min profil @zeinaskitchen
Veckans matsedel❤️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ för varje dag. Denna vecka hittar du recept på köttbullar med smak av cevapi eller ugnsbakade bönor från Balkan, krämig pasta med kyckling eller med broccoli, libanesisk spenatgryta eller ghanesisk böngryta, turkisk tomatsoppa, ugnsbakad lax med färskost eller lasagnerullar med spenat och keso. På baktipset finns recept på dansk kanelkaka😍 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Libanesiska kycklingvingar med vitlökskräm👌 Enkelt och alldeles ljuvligt gott! Recept i min profil @zeinaskitchen
Till dig som vill laga något liknande utan kyckling, jag har länkat till recept på libanesiska chilipotatis i inlägget 🤤
Det är söndag och dags för Veckans matsedel 🍽 Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ för varje dag 💚 Denna vecka hittar du recept på chilensk biffmacka eller en magastor pirog i långpanna, kycklingpaj eller albansk grönsakspaj, lax med grekiska smaker eller grekiska gröna bönor med potatis, irakiskt ris med kött och morot eller västafrikanskt jollof rice. På baktipset finns recept på banans split paj😍 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Blöta burgare? Hmm? Men ska testas. Turkisk mat brukar smaka gott.
Härliga bilder! Hungrig efter träningen?