Ugnsbakad lax i krämig sås

Lax i krämig sås som sköter sig själv i ugnen. En riktigt god rätt där laxen blir saftig och på köpet får man såsen gjord när allt gottar sig tillsammans i ugnen. Lika god att servera med potatis, ris eller pasta.
lax

6 portioner ugnsbakad lax i krämig sås
800 g laxfilé
5 dl grädde (gärna vispgrädde)
3 dl creme fraiche
1 dl hackad färsk dill
0,5 purjolök
1 citron (justera syra efter smak)
1 fiskbuljong eller salt
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Topping (valfritt):
200 g skalade räkor

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet, och lägg över purjolöken. Lägg räkorna ovanpå laxen. Lös upp buljongtärningen i lite hett vatten. Blanda crème fraîche, grädde, dill, senap, saften från 1 citron, buljongen, salt och peppar i en skål. Riv i lite skal från citronen, få bara i det gula. Blanda såsen väl och häll det försiktigt i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 min. Servera med sallad och kokt potatis, pasta eller ris. Smaklig spis!

laxfilélaxlaxfile

Join the Conversation

  1. Diana says:

    Hej Zeina!

    Provade receptet idag och det var väldigt gott! Bara två tankar från mig:

    – man kanske ska snabbsteka purjolöken innan man lägger den i formen? Den blir nästan rå annars, hinner inte tillagas så mycket på 20-30 min.

    – tillaga inte handskalade räkor 20-30 min i ugn! Lägg på dem efteråt eller strö över dem när det är 10 min kvar. De smakar annars gummi och det är synd när det är så goda räkor.

    Kram!

    1. Zeina Author says:

      Hej,

      Tack för att delar med dig av dina tankar. Trevligt att läsa. Man kan snabbsteka purjolöken eller hacka dem väldigt fint. Smart tips med räkorna, ska testa nästa gång. Kram

  2. Nadja says:

    Vi hade det idag till middag! Såååå himla gott! Tack bästa Zeina!

  3. Krister Malmlöf says:

    En riktig god variant, har provat en hel del ugnsbakad lax. denna får fem stjärnor av fem ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  4. Oj så gott det blev! En stor succé hos oss idag!

  5. Super gott vi hade matlagningsgrädde istället gör vispgrädde och massa dill mums

  6. Gunnel says:

    Jättegott glömde räkorna men det gjorde inget, ska prova att lägga på västerbottenost nästa gång.

  7. Agnetha says:

    Ska testa denna rätt ikväll! Låter jättegott. Räkorna som du Zeina använt tror jag är djupfrysta (skalade) el på burk med lag. Vilka går jättebra att ha med i ugn från början.

  8. Jättegott! Ett tips! För oss blev ganska mycket sås kvar i formen efter vi ätit och även en laxbit blev över.
    Vi sparade detta i kylen över natten och nästa dag mosade jag laxen lite med en gaffel och värmde upp allt i micron. Räckte som två portioner soppa till lunch! Blev jättegott med bara bröd till! Så två rätter i en!

  9. ANETTE says:

    Så gott,. Tack för receptet, det blev en njutbar middag.

  10. Cathrine Stensson says:

    Jättegott, enkelt och bra recept.

  11. Vidar says:

    Den blir ennu bättre med nyfångad torsk!

  12. Katarina Nilsson says:

    Hej undra bara om din lax med krämig apelsin citronsås går den att frysa ?
    Ska göra till många då vi ska åka bort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close