Ugnsbakad biryani

Jag älskar biryani och jag bjuder gärna på det när jag får gäster. Biryani passar ju lika bra att bjuda på till vardags som till fest. Jag experimenterade lite med min biryani denna gång och provade att ugnsbaka riset. Åh va gott det blev! Smidigt och gott när riset och kycklingen bakas tillsammans. Trots att det är många moment så är rätten inte det minsta svår att laga.

Recept på klassisk biryani med kyckling hittar du HÄR! och recept på vegansk biryani HÄR!

6-8 portioner Biryani
6 dl basmatiris (även långkornigt ris funkar)
1 hel kyckling eller 4-5 st kycklingklubbor
1 gul lök
1 st citron
Garnering:
3 dl djupfrysta ärtor
2 morötter, skalade och hackade i tärningar
3 potatisar, skalade och hackade i tärningar
2 dl russin
3 dl sötmandel, skållad och skalad
3 dl cashewnötter
Buljong:
1 lök
2 st hönsbuljongtärningar (grönsaksbuljong funkar också)
Salt & peppar
Kryddor
Ca 3 msk biryanikrydda
1 msk curry
Paprikapulver
Salt & peppar
3 st hela kardemummakapslar
Biryanikryddmix:
2 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/4 tsk svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm riven muskotnöt
Stekning och fritering:
Rapsolja och smör

Gör såhär:
Börja med att blanda din egen biryanikrydda om du inte har en färdigköpt och ställ åt sidan.Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i ca 30 min. Sila av.

Värm ugnen till 200°. Dela kycklingen i 4 delar om du använder en hel kyckling. Kycklingklubborna behåller du som de är. Pressa citron över kycklingen och gnid in citronsaften med händerna i kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsform, använd samma form som du sedan ska baka riset i. Krydda kycklingen runt om med biryanikrydda, paprikapulver, salt och peppar. Ringla lite rapsolja över och baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min, kycklingen ska bara få färg utanpå. Ta ut från ugnen och ställ åt sidan.

Koka sedan buljongen till riset. Finhacka löken i tärningar och stek mjuka i 5 msk olja och 10 g smör. Tillsätt 1 msk biryanikrydda och 0,5 tsk curry och stek med löken på medelvärme i ca 1 min. Häll över 8 dl vatten, smula i buljongtärningarna, krydda med hela kardemumma, salt och peppar. Koka upp buljongen.

Värm ugnen till 200°. Lyft ur kycklingen från ugnsformen, tvätta inte formen. Lägg riset i formen, häll över buljongen, rör om tills riset och buljongen blandas. Lägg kycklingen över riset. Täck riset med folie och baka sedan i ca 25-30 min. Tillagningstiden kan variera beroende på riset du har använt. Öppna upp folien efter 25-30 min och smaka av riset. Känns det för torrt kan du tillsätta lite mer vätska, är det för mycket vätska kan du ta bort folien och baka riset några minuter till.

Under tiden riset bakas kan du förbereda garneringen. Koka morot och ärtor mjuka och sila av. Fritera potatistärningarna gyllene och låt rinna av på papper. Stek sedan ärtor, morot och potatis en stekpanna, krydda med salt, peppar och lite biryanikrydda. Stek mandeln och cashewnötterna gyllene i en separat stekpanna och tillsätt russin, stek med nötterna i ca 1 min.

När riset är färdiglagat toppar du med garneringen. Servera gärna biryanin med tzatsiki, recept på myntatzatsiki hittar du HÄR! och recept på klassisk tzatsiki hittar du HÄR!

Join the Conversation

  1. Alexandra says:

    MUMS, såå gott! Hade kycklingen inne i ugnen längre (sambon vill att den lossnar från benen) och gjorde en snabb vitlökssås med Creme fraiche, vitlök, majonnäs och örtsalt. Toppengott recept, tack!

  2. Marika says:

    Sagolikt gott! Har man russinvägrare bland matgästerna kan man servera med karamelliserad lök i stället, det blev kanon det med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close