Åh denna kaka är underbar och sååå god! Den blir härligt mjuk och saftig av vaniljkrämen som man tillsätter i smeten. Den blir ännu godare dagen efter den har bakats, perfekt om man vill förbereda fikat i god tid.
Ca 12-14 bitar vaniljkaka
Vaniljkräm:
6 msk snabbvispad marsanpulver (se bild)
4 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
Smet:
250 g rumstemprerad smör
4 dl socker
4 ägg
2 ½ tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Garnering:
50 g mandelspån
TIPS! Du kan smaksätta kakan med 2 tsk kardemumma eller 0,5 g saffran om du gillar det.
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Blanda mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker tills du får en kräm. Ställ åt sidan. Rör smöret och socker med en elvisp tills det blir luftigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Häll i vaniljsåsen och blanda försiktigt. Se till att allt blandas ordentligt, rör allting med en slickepott eller slev.
Häll ut smeten i en stor och smord form, ca 20×30 cm. En springform är för liten, jag har använt en stor pajform på 29 cm. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Servera kakan kall. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering, den blir desto godare dagen efter den har bakats.
Den verkar ju helt magisk! måste testas!
Fantastiskt god. Har precis bakat den med kardemumma i. Ska prova med saffran också en gång. Tusen tack för ett jättebra recept, första jag provar av dina.
Om man inte har tillgang till Marsan pulver, finns det nagot annat man kan anvanda for att ersatta det med?
Jag har inte testat utan så jag vet inte hur resultatet blir men jag kan tänka mig att det skulle funka bra att ersätta det med hemmagjord vaniljkräm.
Hej om jag vill smaksätta med saffran ska jag byta ut vaniljsockret till saffran då? Mvh Pamela
Helt rätt 😀
Finns det nån orsak till att det måste vara snabbmarsan? Har ju bara kokmarsan hemma… same same but different
Det ska nog funka bra med kokmarsan också. Har dock inte testat, vet inte om det blir samma konsistens på kakan. Men jag tror inte det ska vara några problem. Kall vaniljkräm i kakan ska det vara. Berätta gärna hur kakan blev om du testar❤
Har du något tips på vad annars ha på om man ej kan ta mandelspån??
Kokos eller finhackade nötter
Hej. Ska kakao vara kletig när man tar ut den från ugnen?
Ja den ska vara lite kladdig 😀
Mm denna måste jag baka♡ älskar att baka… Mums! !
Hej! Jag undrar om man kan frysa vaniljkakan.
Verkar väldigt smarrig så jag ska testa att baka den.
Det går jättebra att frysa in den❤
Ska den vara lite ofärdig i mitten?
Den är lite krämig i mitten och stelnar i kylen, den ska dock inte vara för lös i mitten 🙂
Vilken god kaka! Jag hade bara marsanpulver som behöver kokas men det blev bra ändå. Lät den svalna först bara. Underbart god!
Hej! Jag har också bara marsánsås som behöver kokas hemma. Hur många portioner gjorde du? Till 4dl mjölk ska man tydligen ha 2,5 msk pulver och för 6 msk (som zeina använder) ska man ha 10 dl, antar att det är rimligare att köra på samma mängd mjölk som i zeinas recept? Hoppas du förstår frågan, blev lite rörigt
Har bakat två gånger, och blir inte klok på denna kakan. Får den inte genombakad, är alldeles för lös i stora delar i mitten…
Ser inte om det är varmluft eller vanlig ugnsvärme?
Har den i ugnen nu, på vanlig och den är ganska lös i mitten.
Har haft den i ugnen nu 1 timme och fortfarande lös i mitten! Sen la jag i både vaniljsocker och saffran, viste inte att man skulle välja:-)
Jag hade ett par stora paket med Marzanpulver som blivit över från ett kalas och hittade det här receptet när jag sökte något att använda det till. Det blev verkligen oerhört gott men jag var lite undrande om det verkligen skulle vara 2 matskedar vaniljsocker. Är det korrekt med matskedar och inte teskedar? Jag körde teskedar för säkerhets skull, vilket fungerade men kanske skulle den ha blivit märkbart annorlunda om jag följt receptet.
2 msk stämmer bra 😀
Kan man dubbla receptet och köra i t ex långpanna, typ ugnsplåt?
Ja jag undrar samma, någon som testat?
Om man vill göra den helt mjölkfritt, vad kan man ta istället för marsankräm?
Hej! Jag gjorde exakt enligt receptet men kakan var helt lös i mitten, så det rann. Hade en rund stor form (ca 30 cm). Körde inte varmluft utan vanlig ugn, i mitten och i nästan 40 min. Trodde den skulle stelna men icke. Vad gör jag för fel? Så god i smaken men gick bara att äta kanterna, allt annat var löst som smeten i bunken.
Min smet var ganska fast
En god kompakt och mycket vaniljsmakande mäktig kaka som räcker till många. Var noggrann och väg mjölet och se till att INTE använda en form mindre än receptet, annars lär kakan torka i kanterna innan mitten är färdigbakad. Jag fick lägga på 10 minuter för att min skulle bli genomgräddad. Går utmärkt att dela i bitar och frysa, som alla andra kakor och bullar. 🙂