Vaniljkaka

Åh denna kaka är underbar och sååå god! Den blir härligt mjuk och saftig av vaniljkrämen som man tillsätter i smeten. Den blir ännu godare dagen efter den har bakats, perfekt om man vill förbereda fikat i god tid. 

vaniljkakavaniljkaka-14
Ca 12-14 bitar vaniljkaka
Vaniljkräm:
6 msk snabbvispad marsanpulver (se bild)
4 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
Smet:
250 g rumstemprerad smör
4 dl socker
4 ägg
2 ½ tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Garnering:
50 g mandelspån
TIPS! Du kan smaksätta kakan med 2 tsk kardemumma eller 0,5 g saffran om du gillar det.

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Blanda mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker tills du får en kräm. Ställ åt sidan. Rör smöret och socker med en elvisp tills det blir luftigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Häll i vaniljsåsen och blanda försiktigt. Se till att allt blandas ordentligt, rör allting med en slickepott eller slev.

Häll ut smeten i en stor och smord form, ca 20×30 cm. En springform är för liten, jag har använt en stor pajform på 29 cm. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Servera kakan kall. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering, den blir desto godare dagen efter den har bakats.
20160826_143325-0120160826_144850-0120160826_145629-01 vaniljkaka-15 vaniljkaka-16

Join the Conversation

  1. Den verkar ju helt magisk! måste testas!

  2. Fantastiskt god. Har precis bakat den med kardemumma i. Ska prova med saffran också en gång. Tusen tack för ett jättebra recept, första jag provar av dina.

  3. Shamila says:

    Om man inte har tillgang till Marsan pulver, finns det nagot annat man kan anvanda for att ersatta det med?

    1. Zeina Author says:

      Jag har inte testat utan så jag vet inte hur resultatet blir men jag kan tänka mig att det skulle funka bra att ersätta det med hemmagjord vaniljkräm.

  4. Pamela says:

    Hej om jag vill smaksätta med saffran ska jag byta ut vaniljsockret till saffran då? Mvh Pamela

    1. Zeina Author says:

      Helt rätt 😀

  5. Marianne Thorgren says:

    Finns det nån orsak till att det måste vara snabbmarsan? Har ju bara kokmarsan hemma… same same but different

    1. Zeina Author says:

      Det ska nog funka bra med kokmarsan också. Har dock inte testat, vet inte om det blir samma konsistens på kakan. Men jag tror inte det ska vara några problem. Kall vaniljkräm i kakan ska det vara. Berätta gärna hur kakan blev om du testar❤

  6. Erica says:

    Har du något tips på vad annars ha på om man ej kan ta mandelspån??

    1. Zeina Author says:

      Kokos eller finhackade nötter

  7. Lilian says:

    Hej. Ska kakao vara kletig när man tar ut den från ugnen?

    1. Zeina Author says:

      Ja den ska vara lite kladdig 😀

  8. Mm denna måste jag baka♡ älskar att baka… Mums! !

  9. Katarina Enenge says:

    Hej! Jag undrar om man kan frysa vaniljkakan.
    Verkar väldigt smarrig så jag ska testa att baka den.

    1. Zeina Author says:

      Det går jättebra att frysa in den❤

  10. Ska den vara lite ofärdig i mitten?

    1. Zeina Author says:

      Den är lite krämig i mitten och stelnar i kylen, den ska dock inte vara för lös i mitten 🙂

  11. Elisabeth says:

    Vilken god kaka! Jag hade bara marsanpulver som behöver kokas men det blev bra ändå. Lät den svalna först bara. Underbart god!

    1. Anonym says:

      Hej! Jag har också bara marsánsås som behöver kokas hemma. Hur många portioner gjorde du? Till 4dl mjölk ska man tydligen ha 2,5 msk pulver och för 6 msk (som zeina använder) ska man ha 10 dl, antar att det är rimligare att köra på samma mängd mjölk som i zeinas recept? Hoppas du förstår frågan, blev lite rörigt

  12. Jessica says:

    Har bakat två gånger, och blir inte klok på denna kakan. Får den inte genombakad, är alldeles för lös i stora delar i mitten…

  13. Mette H says:

    Ser inte om det är varmluft eller vanlig ugnsvärme?
    Har den i ugnen nu, på vanlig och den är ganska lös i mitten.

  14. Maria says:

    Har haft den i ugnen nu 1 timme och fortfarande lös i mitten! Sen la jag i både vaniljsocker och saffran, viste inte att man skulle välja:-)

  15. Sture says:

    Jag hade ett par stora paket med Marzanpulver som blivit över från ett kalas och hittade det här receptet när jag sökte något att använda det till. Det blev verkligen oerhört gott men jag var lite undrande om det verkligen skulle vara 2 matskedar vaniljsocker. Är det korrekt med matskedar och inte teskedar? Jag körde teskedar för säkerhets skull, vilket fungerade men kanske skulle den ha blivit märkbart annorlunda om jag följt receptet.

    1. Zeina Author says:

      2 msk stämmer bra 😀

      1. Rebecca says:

        Kan man dubbla receptet och köra i t ex långpanna, typ ugnsplåt?

        1. Sandra says:

          Ja jag undrar samma, någon som testat?

  16. Elvira says:

    Om man vill göra den helt mjölkfritt, vad kan man ta istället för marsankräm?

  17. Sunny says:

    Hej! Jag gjorde exakt enligt receptet men kakan var helt lös i mitten, så det rann. Hade en rund stor form (ca 30 cm). Körde inte varmluft utan vanlig ugn, i mitten och i nästan 40 min. Trodde den skulle stelna men icke. Vad gör jag för fel? Så god i smaken men gick bara att äta kanterna, allt annat var löst som smeten i bunken.

    1. Min smet var ganska fast

  18. Johanna says:

    En god kompakt och mycket vaniljsmakande mäktig kaka som räcker till många. Var noggrann och väg mjölet och se till att INTE använda en form mindre än receptet, annars lär kakan torka i kanterna innan mitten är färdigbakad. Jag fick lägga på 10 minuter för att min skulle bli genomgräddad. Går utmärkt att dela i bitar och frysa, som alla andra kakor och bullar. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close