VÄRLDENS godaste pastagratäng som är en blandning mellan spaghetti och köttfärsås och lasagne. Den är extra krämig med extra mycket ost! Underbart god.
6 portioner
400 spaghetti
2 st mozzarella
Köttfärssåsen:
400 g färs (kött eller veggofärs)
400 g krossad tomat
400 g passerad tomat
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
1-2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Salt & peppar
Olja till stekning
Cremefraichesåsen:
4 dl naturell creme fraiche eller smaksatt creme fraiche
150 g riven ost (valfri sort, jag använder mozzarella)
1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
50 g riven ost
Gör såhär:
Börja med köttfärssåsen. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt färsen, pressa i vitlök, krydda med oregano, basilika och stek allting under omrörning tills färsen får färg. Tillsätt krossad tomat, passerad tomat och alla övriga ingredienser till köttfärssåsen, koka upp, rör om och låt sedan puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min. Lyft bort locket, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt nu puttra utan lock i ca 10 min, koka bort lite vätska så såsen inte är för vattnig i konsistensen.
Förbered allt annat till gratängen. Koka pastan, den ska ha lite tuggmotstånd, sila av och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till crèmefraichesåsen i en skål och ställ åt sidan. Skiva mozzarellan i tunna skivor.
Dags att montera ihop gratängen. Lägg hälften av crèmefraichesåsen i botten av en mellanstor ugnsform, ca 25×30 cm. Häll över pastan. Bred resterande crèmefraichesås över spaghettin och lägg över mozarellaskivor. Lägg all köttfärsås över, toppa med mer mozzarella och avsluta med 50 g riven ost. Baka mitt i ugnen på 200° i ca 20-30 min. Låt vila i formen några minuter innan servering. Servera med en god sallad, pizzasallad passar fint till, recept hittar du HÄR!
Kan man använda makaroner istället för spagetti ?
Det kan man absolut göra 😀
Hej!
Den här gratängen är så galet god! Igår när jag gjorde den valde jag dock att göra en snabbvariant. Istället för att sätta in den som en gratäng blandade jag ner mozzarellan och cream fraicheröran i köttfärssåsen. Jag bytte även ut spaghettin mot pennepasta som jag också blandade ner i grytan. Det hela resulterade i en riktigt krämig och god pastarätt!
God morgon!
Tack för recepten enkelt och så god.
Mycket god. Bra vid många gäster. Tack bästa zeina
Så otroligt gott!! Hela familjen älskade gratängen.
Gott! Men nästa gång kommer jag ta dubbelt med färs och använda lättcremefraiche. Enligt receptet blev det otroligt flottigt och inte så mycket protein i förhållande till fett och kolhydrater.
jävligt gott ska jag säga! ÄLSKADE verkligen gratängen måste göra det här mer!
Har för mig att det var balsamvinäger i detta recept tidigare. Har jag fel?
Den var supergod, tack för receptet.