Smakrik och ljuvlig persisk örtgryta med bönor. Vanligtvis innehåller ghorme sabzi kött men jag testade att laga den utan och det smakade fantastiskt gott! Grytan tar tid att laga och den blir allra godast när den får puttra riktigt länge. Väl värd mödan… den som väntar på något gott…
6-8 portioner
150 g torkade ghorme sabzi örter (finns att köpa i välsorterade matvarubutiker, säljs i påsar)
3 dl torkade kidneybönor eller 1 burk färdigkokta
3 dl torkade black eye bönor eller 1 burk färdigkokta
1 dl rapsolja
1 stor gul lök
3 st torkade lime
2 grönsaksbuljongtärningar eller 1 msk salt
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
Ca 5 dl hett vatten
Hittar du inte de torkade örterna så kan du hacka egna:
6 msk torkade bockhornsklöverblad
8 dl finhackad bladpersilja
3 dl finhackade korianderblad
8 dl finhackad gräslök
Gör såhär:
Blötlägg bönorna över natten, koka upp tills de mjuknar och ställ åt sidan. Lägg de torkade örterna i en stor skål med ljummet vatten och låt stå i 30 minuter. Det brukar finnas små sandkorn i blandningen, de lägger sig i botten av skålen när örterna får stå i blöt. Lyft försiktigt upp örterna och byt vattnet. Gör så 4-5 ggr under de 30 minuterna som örterna blötläggs. Sila sedan av ordentligt. Om du använder färska örter så kan du hoppa över steget med att blötlägga och direkt börja steka grönsakerna.
Hetta upp riktigt med rapsolja i en stor stekpanna och lägg i örterna. Stek under omrörning och tillsätt eventuellt mer olja under tiden du steker dem. De suger åt sig ganska mycket olja. Stek länge tills grönsakerna mörknar utan att de bränns vid. Det tog mig ca 15-20 min. Så ha tålamod och rör om då och då. Väldigt viktigt att de blir ordentligt genomstekta. När det återstår ca 3 min av stektiden kryddar du örterna med gurkmeja, kanel och steker lite till.
Hacka löken i tärningar. Hetta upp 3 msk olja i en stor gryta. Stek löken tills den får färg. Häll över de stekta örterna i grytan, smula i 2 buljongtärningar (eller ha i salt) och svartpeppar. Stick små hål i de torkade limfrukterna och lägg även dem i grytan. Häll slutligen hett vatten i grytan och blanda ordentligt. Lägg ett lock på och låt puttra länge. Ju längre desto godare. Minst 2 timmar, gärna längre. Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden grytan kokar om den känns torr. Smaka av och krydda eventuellt mer. När det återstår ca 20 min kvar av koktiden blandar du i de kokta bönorna och låt dem få puttra med.
Servera gärna med ris, recept på persiskt ris hittar du HÄR!
Första gången jag gör och äter ghorme sabzi.
Köpte först limeblad istället för limefrukter. Kan vara värt att specificera i receptet. 🙂
Väldigt gott!
Smakar inte som något jag tidigare ätit.
Det något omständiga lagandet och vad som kändes som oändliga sköljningar betalar sig!
Tack för nya matupplevelser!
Hej kan du skicka videoklippet som gick på tv4 idag med laxen?? Tack på förhand Carina
Lagade denna idag för första gången, helt underbar gryta! Väl värd tiden i köket.