Makloube är en favoriträtt i Mellanöstern, det finns den irakiska/kurdiska versionen med tomatris och kött HÄR! och den syriska/palestinska/libanesiska versionen med kyckling HÄR! Jag testade att göra den sistnämnda maklouben som jag är uppvuxen med och som min mamma alltid lagade fast utan kyckling. Den blev magisk! Lite tidskrävande rätt men inte alls svår att laga. Ordet “makloube” betyder “upp och ner vänd” och rätten heter så för att efter att man har tillagat riset vänder man grytan upp och ner på en bricka och får en tårtlikande rätt att servera. En fröjd för ögat! Passar lika bra att servera till vardags som till fest.
6-8 portioner Makloubeh
6 dl basmatiris eller långkornigt ris
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4-5 st potatisar
2 tomater
Kryddor:
1,5 tsk sjukrydda
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
Salt & svartpeppar
2 grönsakbuljontärningar utspädda med 1 liter vatten
Fritering:
Rapsolja
Garnering:
200 g nötter (tex pinjenötter, cashewnötter, skalad mandel. Mixa fritt eller välj en sort)
REKLAM: Om du gillar mina veganska recept så kommer du att ÄLSKA min nya gröna kokbok med de godaste veganska recept från jordens alla hörn, du hittar den HÄR!
Gör såhär:
Skölj riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i 30 min. Sila sedan av riset och lägg i en bunke. Krydda riset med sjukryddor, gurkmeja, paprikapulver, blanda och låt riset stå och “marineras” i ca 30 min.
Skär aubergine i bitar, skär blomkål i buketter, skala och skär potatis i runda bitar. Hetta upp olja och stek potatis, aubergine och blomkål i omgångar tills de får en fin gyllene färg. Låt rinna av på papper.
Smörj botten av en gryta med ca 1 msk olja. Skär tomater i runda skivor och lägg i botten av grytan. Lägg potatis över tomaterna, sedan aubergine och blomkål. Häll över det kryddade riset.
Koka upp 1 liter vatten och lös upp 2 grönsaksbuljongtärningar i vattnet. Tillsätt 3 msk rapsolja, salt & peppar i vattnet. Häll buljongen över riset och täck med ett lock. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan en bricka på grytan och vänd på den upp och ner så undersidan av riset hamnar uppåt på brickan. Stek nötter gyllene i olja och toppa sedan riset. Servera genast med en fräsch syrlig sallad och myntatzatsiki.
jag tänkte gör den i skolan går det att tillaga den i ugnen efter som man måste göra större till 40 personer
Makloube är en av dem bästa mat . jummy om det är vegansk