Vegansk yakhnet batata- Libanesisk potatisgryta med bönor

Yakhnet batata är en libanesisk gryta med potatis som vanligtvis tillagas med kött. Jag testade att tillaga den med bönor istället och det blev fantastiskt gott!

4-6 portioner potatisgryta
Ca 6 st mellanstora potatisar
400 g kokta bönor (valfri sort, som tex kidneybönor, vita bönor eller kikärtor)
1 lök
1 liten knippe koriander (ca 1,5 dl finhackad)
4 vitlöksklyftor
5 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade eller en burk krossad tomat
Ca 8 dl hett vatten
2 tsk paprikapulver
1 tsk sju kryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
TIPS! Om du gillar chili är det gott att ha det i grytan. Både torkad och färsk ger en god smak.
Servering:
Ris med vermicelli- recept finns HÄR!

Gör såhär:
Hacka löken i tärningar, finhacka koriandern och mortla eller hacka vitlöksklyftorna. Hetta upp olja i en gryta och börja med att steka löken tills den blir glansig. Vänd i koriandern och vitlöken, stek lite till. Tillsätt tomat, tomatpurén och stek allting under omrörning en stund. Häll över hett vatten, krydda med salt, peppar, paprikapulver och häll i bönorna. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 30 min.

Skala potatisarna och dela dem i halvor. Hetta upp olja och stek dem gyllene och låt sen rinna av på papper. Lägg potatisarna i grytan, krydda med sjukryddor och låt sjuda utan lock i ca 20-30 min. Servera med ris och sallad.

Join the Conversation

  1. Stephanie says:

    Jättegod gryta, den kommer jag göra fler gånger. Tack för en inspirerande blogg, den får hela familjen att prova på nya recept vecka ut och vecka in .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close