Yakhnet batata är en libanesisk gryta med potatis som vanligtvis tillagas med kött. Jag testade att tillaga den med bönor istället och det blev fantastiskt gott!
4-6 portioner potatisgryta
Ca 6 st mellanstora potatisar
400 g kokta bönor (valfri sort, som tex kidneybönor, vita bönor eller kikärtor)
1 lök
1 liten knippe koriander (ca 1,5 dl finhackad)
4 vitlöksklyftor
5 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade eller en burk krossad tomat
Ca 8 dl hett vatten
2 tsk paprikapulver
1 tsk sju kryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
TIPS! Om du gillar chili är det gott att ha det i grytan. Både torkad och färsk ger en god smak.
Servering:
Ris med vermicelli- recept finns HÄR!
Gör såhär:
Hacka löken i tärningar, finhacka koriandern och mortla eller hacka vitlöksklyftorna. Hetta upp olja i en gryta och börja med att steka löken tills den blir glansig. Vänd i koriandern och vitlöken, stek lite till. Tillsätt tomat, tomatpurén och stek allting under omrörning en stund. Häll över hett vatten, krydda med salt, peppar, paprikapulver och häll i bönorna. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 30 min.
Skala potatisarna och dela dem i halvor. Hetta upp olja och stek dem gyllene och låt sen rinna av på papper. Lägg potatisarna i grytan, krydda med sjukryddor och låt sjuda utan lock i ca 20-30 min. Servera med ris och sallad.
Jättegod gryta, den kommer jag göra fler gånger. Tack för en inspirerande blogg, den får hela familjen att prova på nya recept vecka ut och vecka in .