Shawarma är en variant på kebab, det finns både kött- och kycklingshawarma. Jag har länge velat testa att göra en vegetarisk shawarma och oumph passade perfekt till detta. Jag bjöd på oumphshawarma när jag fick gäster som äter vegetarisk kost och de älskade det. Det blev riktigt gott! Tänk på att verkligen låta oumph marineras flera timmar för godast och bäst resultat. Lika gott att tillaga i ugn eller på utegrillen.
6 portioner vegetarisk shawarma
2 påsar oumph pure chunk (se bild för tips)
Marinad:
2 dl turkisk- eller soyayoghurt
0,5 dl ketchup
0,5 dl olivolja
2 st pressade vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
0,5 pressad citron
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1,5 msk shawarmakrydda (finns i orientaliska affärer eller gör en egen)
Gör egen shawarmakrydda:
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderpulver
1 tsk kardemumma
1/2 tsk lökpulver
1/2 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald kanel
Garnering:
2 paprikor i valfri färg
1 stor gul lök
Tips på tillbehör:
Toum- libanesisk vitlökskräm (innehåller ägg)
Tarator- tahinasås (vegansk)
Orientaliskt tunnbröd
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över oumphstrimlorna. Blanda allting ordentligt. Täck väl och ställ i kylen i minst 8 timmar, gärna 12 timmar. Värm ugnen till 200°. Skär paprika och lök i tunna strimlor och blanda med oumph och marinaden. Rör om väl och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 30 min. Servera med pitabröd, sallad och valfria tillbehör. TIPS! Du kan även trä oumphstrimlorna på spett och grilla dem på grillen, hur gott som helst!