Vietnamesiska vårrullar med goda dippsåser- Goi coun

Detta är något av det godaste som finns. Du vet när något är så gott att man inte vill sluta äta? Vietnamesiska sommarrullar fyllda med råa grönsaker och glasnudlar som doppas i alldeles fantastiska dippsåser. Ljuvligt! Pilligt att göra? Absolut, tar lite till att förbereda allting men inte alls svårt. Pyssligt och lite kul att göra dessa. Perfekta att duka fram till helgen och njuta. Jag har gjort min egen take på vårrullarna, istället för att koka kycklingen steker jag den och istället för klassisk hoisinsås har jag istället gjort en magisk sojasås. Den är så god! Om du gillar sweet chilisås passar det också perfekt att serveras till.

6 portioner
1 frp stora rispapper (innehåller ca 32 st)
150 g tunna glasnudlar
Grönsaker:
2 morötter
1 gurka
1 röd paprika
Klyfta rödkål
2 salladslök
Örter:
Kruka thaibasilika
2-3 kvistar pepparmynta

Kyckling:
2 st kycklingfiléer
1 tsk örtsalt (salt funkar också)
1 msk japansk soja
Svartpeppar
Olja till stekning
Räkor:
Ca 2 dl handskalade räkor

Dippsåser:
Magisk sojasås:
1 finhackad röd chili
1 liten bit finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
2 st lime
Ca 0,5 dl japansk soja
2 tsk fisksås
2 tsk sesamolja
1 msk palmsocker (rörsocker eller honung funkar också)
1 liten knippe finhackad koriander

Jordnötssås:
0,5 dl osötad jordnötssmör med bitar
100 ml kokosmjölk
0,5 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 tsk röd curry eller sambal oelek
2 tsk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
2 tsk soja
Salt

Chilimajonnäs:
1 dl majonnäs
Ca 2 msk sriracha
1 msk ketchup
1 lime
1 salladslök
Salt

Gör såhär:
Börja med dippsåserna.
Sojasås: Blanda alla ingredienserna till sojasåsen, täck och ställ i kylen.
Chilimajonnäs: Finhacka salladslöken. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. Smaka av med salt och blanda. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.
Jordnötssåsen: Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Mixa samman allting med en mixer. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.

Kycklingen: Den kan du antingen koka eller steka. Jag föredrar att steka den för godast smak. Börja med att värm ugnen till 250°, över och undervärme. Krydda filéerna runt om med örtsalt och svartpeppar. Hetta upp matolja i en stekpanna, stek filéerna på hög värme, ca 4-5 min på varje sida. Lägg filéerna i en ugnsform, häll över soja och ta genast in i mitten av ugnen, sänk värmen till 200°. Efter ca 15 min tar du ut dem (tiden kan variera beroende på hur tjocka filéer du har) och täcker genast med folie, låt vila i 15 min. Skär sedan i diagonala skivor, häll över skyn från ungsformen och låt svalna.

Förbered sedan alla grönsaker. Hacka allting i tunna stavar, strimla kålen.
Glasnudlarna: Koka upp vatten, lägg i nudlarna, stäng av värmen och låt stå i 5 min. Sila av nudlarna och skölj med kallt vatten. Om nudlarna är väldigt långa kan du klippa dem kortare med en sax. Låt nudlarna rinna av ordentligt i en sil.

Sådär! Nu har du preppat allting, nu börjar det roliga! Dags att rulla vårrullarna. Stegen ovan kan du förbereda flera timmar innan det är dags att rulla vårrullarna. Se bara till att förvara allting noga övertäckt så det inte torkar ut, som tex glasnudlarna som är känsliga.

Använd en fuktig kökshandduk eller bakplåtspapper som underlag när du ska rulla vårrullarna, detta för att dom inte ska fastna. Doppa rispappret i varmt vatten (ej kokhett) nån sekund. Rispappret kommer fortfarande vara lite hård och det är ok, den mjuknar snabbt när du väl ha fyllt den. Rispappret ska dock inte vara för hårt och svår att jobba med. Lägg rispappret på kökshandduken eller bakplåtspapper, ha i fyllning efter smak, tänk på att inte överdriva med fyllningen, då blir dom svåra att rulla. Lägg kyckling eller räkor, ha i grönsaker, örter, glasnudlar och rulla! Lägg vårrullarna påse en bricka och ställ dom inte för tätt ihop, då fastnar dom i varandra. Servera med dippsåserna och njut!

Join the Conversation

  1. Johanna Strömberg says:

    Hej!
    Hur långt innan kan man förbereda själva vårrullarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close