Delikata wienerpekan med pekannötter och lönnsirap. Kladdiga, frasiga och söta med kolasmak. Lätta att göra och en riktig höjdare till fikat. Tänk på att använda lönnsirap för att få den härliga kolasmaken.
8 st Wienerpekan
Deg:
8 st smördegsplattor
Fyllning:
100 g pekannötter
6 msk lönnsirap
3 msk socker
1 msk färskost (tex philadelphiaost)
Topping:
Pekannötter
Lönnsirap
Gör såhär:
Värm ugnen ugnen till 200°. Lägg 100 g pekannötter på en plåt och rosta mitt i ugnen i 5-7 min. Ta ut och låt svalna. Mixa alla ingredienser till fyllningen slät med en stavmixer eller matberedare. Ställ smeten i kylen i ca 10 min.
Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper, skär sneda remsor (se bild). Du kan antingen skära många tunna remsor eller 3 tjocka ränder. Lägg ca 1 msk fyllning på varje platta och vik in remsorna, som en fläta. Se till att nypa dem ordentlig, annars öppnas dom upp i ugnen.
Värm ugnen till 225°. Pensla wienerbröden med vatten och strö på lite finhackad pekannötter (ej rostade). Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut, låt svalna på plåten och ringla över lönnsirap. Serevera!
Går dom att frysa in?
Det går men de kommer inte att vara frasiga efter att du tinat upp dem 🙂
Hej
Måste bara fråga. Jag älskar nämligen dom här, smakar dina samma som dom färdigköpta i affärerna?
Hej hej
Ja de smakar som de man köper. Super goda /Zeina
Hej!
Funderar på att göra fyllningen kvällen innan, blir det lika bra?
Det går jätte bra 🙂
Hej! Tror du att man hade kunnat frysa in dom innan man kör dom i ugnen och sedan baka av dom när man vill?
Bra fråga. Det borde kunna gå men har inte själv testat så är lite osäker på om det blir bra. Du får gärna berätta om du testar hur resultatet blev. Lycka till 😀
det går bra att frysa, vi frysar alla vara wiener och vetebörd kransar på bagariet utan problem.
Hej, ville gärna testa såna wienerpekan men undrar om det funkar utan färskost? Annars, kan man ersätta färskosten med något annat istället? Har det inte hemma 🙂
Hej, Jag vill också veta, funkar det lika bra med creme fraiche istället?
Has anyone tried these with any other nut/syrap combinations?