Jag älskar wienerpekan och brukar alltid baka dem när jag vill bjuda på lyxfika. Jag har alltid gjort dem små, du hittar recept på den mindre varianten HÄR! Denna gång ville jag testa att göra en stor längd och ÅH så bra det blev! Det gick snabbt att forma längden, den smakade himmelskt och såg så vacker ut på fikabordet. Jag testade även att göra en smördegslängd fylld med mjölkchoklad och färskost, oh my va god den blev.
RECEPT PÅ SMÅ WIENERPEKAN HITTAR DU HÄR! OCH RECEPT PÅ SMÖRDEGSLÄNGD MED MJÖLKCHOKLAD HÄR!
Ca 8-10 bitar wienerpekan
1 stor smördegsplatta, ca 250 g (finns i kyldisken i de flesta mataffärer)
Fyllning:
100 g pekannötter
6 msk lönnsirap
3 msk socker
1 msk färskost (tex philadelphiaost)
Topping:
Ägg till pensling
Pekannötter
Lönnsirap
Gör såhär:
Värm ugnen ugnen till 200°. Lägg 100 g pekannötter på en plåt och rosta mitt i ugnen i 5-7 min. Ta ut och låt svalna. Mixa alla ingredienser till fyllningen slät med en stavmixer eller matberedare. Ställ smeten i kylen i ca 10 min.
Värm ugnen till 200°. Rulla ut smördegsrullen, skär sneda remsor längs kanterna (se bild). Bred smeten mitt på smördegen, vik in remsorna och fläta ihop smördegen. Se till att nypa ihop remsorna, annars kan längden öppnas upp i ugnen.Pensla längden med uppvispat ägg och strö på lite finhackad pekannötter (ej rostade). Grädda mitt i ugnen i ca 25 min, se till att smördegen blir genomgräddad. Ta ut, låt svalna på plåten och ringla över lönnsirap.
Ar det mojligt att byta ut notterna mot pistachios istallet?