Zeytoon parvardeh är en delikat persisk olivsallad med granatäppelsirap och valnötter. Salladen serveras som en aptitretare eller sidorätt vid maten. Den ska gärna stå och gotta till sig i kylen några timmar och kan därför med fördel förberedas i god tid innan servering.
Ca 6 portioner olivsallad
450 g urkärnade oliver (jag blandade både svarta och gröna)
3 dl valnötter
1 st granatäpple
2-4 st finhackade vitlöksklyftor (justera mängd efter smak, jag tog 2 klyftor)
0,5 dl granatäppelsirap
3 msk olivolja
Ca 2-3 msk citronsaft
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
Salt & peppar
Gör såhär:
Rosta valnötterna några sekunder i en torr stekpanna och finhacka sedan. Kärna ur granatäpplet. Finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av och tillsätt eventuellt mer granatäppelsirap, vitlök eller citron. Låt sedan salladen stå i kylen några timmar innan servering, gärna över natten.