Grytor/ Husmanskost/ Irak/ Kött

Bamya- Irakisk okragryta

Bamya

Bamya är en okragryta som tillagas i stort sett i hela Mellanöstern, Turkiet och även i Iran. Det är en av de mest populära rätter i det irakiska köket. Om en klassisk irakisk middag ska dukas upp är bamya eller dolma ett måste. En mustig och god gryta tillagad på irakiskt vis. Detta är ett gammalt recept på Zeinas Kitchen som jag har uppdaterat. 
Bamya

bam2
8 portioner bamya
Ca 700 g lammkött, eller annat grytkött skuret i grytbitar
Ca 7 vitlöksklyftor, som ska mortlas
3 skalade vitlöksklyftor som ska i grytan hela
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade (kan uteslutas)
Ca 1 liter hett vatten
1 tsk sjukryddor- recept HÄR! om du vill göra en egen mix
Salt & peppar
300 g okra, djupfryst
Vegansk bamya- recept HÄR!

Gör såhär:
Låt okran tina upp i rumstemperatur. Mortla vitlöksklyftorna försiktigt tills de blir finfördelade eller finhacka dem. Hetta upp olja i en stor kastrull och stek köttet under omrörning tills den färg färg. Vänd sedan i vitlöken och stek en stund till. Lägg i tomatpuré, eventuellt färsk tomat och fräs lite till. Häll över hett vatten, salt och peppar. Rör om och låt koka upp. Blanda i 3 hela vitlöksklyftor. Lägg ett lock på grytan och låt koka i ca 1,5 timmar, tills köttet är klart. Rör om med jämna mellanrum och tillsätt mer vatten eller tomatpuré om det behövs.

Lägg okran i en sil och skölj av med kallt vatten. Blanda ner i grytan, smaksätt med sjukryddor och låt puttra i 30 min. Om du vill ha en syrlig smak på grytan kan du tillsätta 1 msk citronsaft sista 5 minuterna av koktiden. Grytan smakar ännu godare dagen efter och kan även frysas in. Servera med ris och toppa gärna riset enligt receptet nedan.

Topping till riset
3 potatisar
3 dl skalad mandel
1 dl russin (jag använder gula sultan russin men vanlig russin funkar bra också)
Ca 100 g vermicelli
Salt& peppar
0,5 tsk sjukryddor

Blötlägg russinen i ljummet vatten i 15 min, sila sedan. Skala, skär potatis i tärningar och fritera, låt rinna av på papper. Stek mandeln i olja några sekunder, tills de får en fin ljusbrun färg. Tillsätt russin och stek lite till. Ställ åt sidan. Lägg lite olja i en stekpanna, stek vermicellin under omrörning. Ca 2 min tills den får färg. Häll över ca 3 msk vatten och låt tillagas på svag värme tills vermicellin mjuknar. Rör om då och då. Den ska vara aldente, låt inte bli överkokt eller degig. Blanda sedan samman vermicelli, med potatis, russin och nötterna. Krydda med lite salt, peppar och sjukryddor. Toppa riset med detta innan servering.

BamyaBamyaBamyaBamyaBamya

Bamya

Jätte god topping på riset som gör rätten lite festligare. Denna gång körde jag utan mandel i blandningen men annars är det gott att ha det i.

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Hang Le
    22/08/2016 at 16:46

    Hei Zeina

    Jag älskar alla gryträtter från Mellanösten men har inte vågat prova mig på att laga en gryträtt med lamm då jag är rädd at lammlukten finns kvar. Marinerar du lammkøttet innan du tillagar/steker det?

    Mvh
    Hang

    • Reply
      Zeina
      04/09/2016 at 20:02

      Hej,

      Jag marinerar inte köttet innan utan kör som det står i receptet 😀 Du kan byta ut köttet mot nött om du inte gillar lamm, det funkar jättebra. Lycka till

  • Reply
    Zeina
    17/06/2017 at 09:08

    Tusen tack
    Det funkar jättebra

  • Leave a Reply

    ett × två =