Broccolibiffar

Läckra broccolibiffar serverade med en god dressing och bulgur eller couscous.  Väldigt omtyckta av stora som små! Detta recept är ett mycket gammalt och omtyckt sådant på bloggen som jag har uppdaterat den med nya fräscha bilder. 

Biffarna, 6 portioner
1000 g broccoli (helst färsk broccoli men fryst funkar också bra)
2,5 dl ströbröd
3 st ägg
200 g riven ost (välj valfri ostsort, tex mozzarella, fetaost, västerbottenost osv)
Välj en av kryddsättningarna till biffarna, båda ger ett fantastiskt resultat eller krydda efter smak:
Kryddmix 1:
1 tsk gurkmeja
1 msk curry
1 msk paprikapulver
Örtsalt eller vanlig salt
Svartpeppar
Kryddmix 2:
1 msk basilika
1 msk finhackad gräslök
Örtsalt eller vanlig salt
Svartpeppar

Dressing
3 dl cremefraiché
1 dl majonäs
3 msk finhackad gräslök eller rödlök
1 msk senap (valfri sort)
1,5 tsk örtsalt
Svartpeppar

Serveringsförslag:
Bulgur– recept finns HÄR! (uteslut kikärtorna)
Couscous:
3 dl vatten
3 dl finkornig couscous
2 msk olja
1 tsk salt eller en bit buljong

Gör såhär:
Broccolibiffarna: Skär bort stjälken på broccolin och dela broccolihuvuden i stora bitar. Koka upp i saltat vatten några minuter tills de mjuknar, ca 4 min. Sila av och lägg sedan i en bunke, finfördela broccolin med en potatis press eller finhacka dem. De ska inte bli en puré, små bitar. Lägg i övriga ingredienser och välj en av kryddmixen. Blanda allting ordentligt och ställ sedan åt sidan och låt svälla en stund, ca 15-20 min. Hetta upp olja i en stekpanna, forma biffarna och stek sedan dem ca 4 min på varje sida på medelvärme.

Couscousen: Koka upp vatten tillsammans med olja och salt/buljong. Tag av kastrullen från värmen och rör i couscousgrynen, lägg på ett grytlock och låt stå i 5 minuter. Rör om med en gaffel och servera!

Dressingen: Blanda allting och låt stå en stund i kylen innan servering!

Join the Conversation

  1. Dalia says:

    Hej! tror du att det skulle funka med vanlig hushållsost för biffarna?
    med vänliga hälsningar Dalia

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Absolut, funkar superbra. Lycka till /Zeina

  2. Susan says:

    Går dessa att frysa in?

    1. Zeina Author says:

      Det går bra 🙂

  3. Louise says:

    Vilken storlek på broccolihuvud har du använt? Finns ju både mindre och större som är färdiga att köpa färskt i butik.

    1. Zeina Author says:

      Ca 250 g styck 😀

      1. Louise says:

        Tack för svar! ☺️

  4. Sofia says:

    Hej! Jag undrar om man kan ersätta osten med något annat? Assåå älskar din blogg ma sha Allah! Lagar nästan alll mat hemma mha bloggen

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Så himla trevligt att läsa, det glädjer mig att du gillar mina recept. Tack snälla 😀 Du skulle kunna öka mängden ströbröd så biffarna håller ihop. Lycka till och hoppas att de blir bra. Kram

  5. Helena says:

    Går det att använda fryst broccoli?

    1. Helena says:

      Jo, det gick märkte jag efter att ha provat idag. Osäker på mängd, men jag tog kanske 500g. Möjligt att jag hade kunnat ökat något. Hela familjen tyckte om 🙂

    2. Zeina Author says:

      Ursäkta sent svar❤ Det funkar bra med fryst

      1. Helena says:

        Har du koll på lämplig mängd?

        1. Zeina Author says:

          Ca 600 g

  6. Camilla Ohlsson says:

    Kanon! Köpte broccoli idag och nu vet jag vad det ska bli av dem!

  7. Camilla Ohlsson says:

    De blev toppengoda! Tog kryddmix 2. Gör ofta vegetariska biffar men hade inte provat med broccoli tidigare. Mums!

  8. Amanda says:

    Hej Zeina! Vad kan man anväda istället för ägg? Tack!

  9. Jessica says:

    Supergoda!!! Dessa var riktigt nice, använde mig av en mild och god mögelost. Kan verkligen rekommenderas ❤️. Tack för goda recept!

  10. Frida says:

    Älskar dina recept!
    Gjorde dessa idag fast halva receptet. Gick jättebra med fryst broccoli, kokade nån minut mindre i kastrullen.
    Såsen gjordes fast med salladslök och kryddningen på biffarna var den med curry. Mums!

  11. Laura says:

    Visst går det att steka dessa i ugnen? 225 grader? Pensla biffarna med olja då?

  12. Birgitta says:

    Tack för ett jättebra recept på mycket goda biffar!

  13. Ulrika says:

    Angående dressingen/dipsåsen, jag undrar vad du menar med örtsalt? Jag använde helt vanligt Herbarmere örtsalt och saltsmaken blev outhärdlig. Spädde med ytterligare 3 dl creme fraîche och mer majonnäs men fortfarande oätligt pga saltsmaken. Gav upp, hade mer grundingredienser hemma så började om från början och tog då i örtsalt i mkt små mängder och smakade av eftersom. Skulle gissa att jag använde ca 0,5 tsk MAX av örtsaltet. Detta är inte menat som kritik, tänker bara att det kan vara bra att precisera vilken typ av örtsalt du menar så att man slipper slänga misslyckade blandningar :). Förövrigt är du grym Zeina, önskar att vi fick ha dig hemma i köket varje dag!

  14. Sallu says:

    Väldigt gott, tack!
    Lade till morot i biffarna, blev super

  15. Göthe Wallin says:

    Bytte ut hälften av broccolin mot blomkål. Blev kanonbra, Gjorde sedan ”hamburgare” med mozzarella, rödlök, tomat, creme fraiche, ketchup och vegobiff.
    /Göthe

  16. Bästa biffarna och min tvååring hjälper gärna till och får i sig en del av “degen” vilket är guld värt. Har gjort dessa i flera år super goda. Även gjort en variant som är keto anpassad med pyliumskal och funkar hur bra som helst. Sist la jag dom i ungnen istället för att steka och då doppade jag handen i olja och såg till att täcka hela. Tack för ett super recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close