Bönor/ Färs/ Grytor/ Huvudrätt/ Sydamerika

Chili corn carne

En riktigt mustig och god chili corn carne med mycket smaker. Denna gryta ska gärna få puttra en bra stund, ju längre den kokar desto godare blir den. Gör en extra sats när du ändå är igång, den är ännu godare dagen efter tillagning och passar även utmärkt att frysas in.   

6 portioner chili con carne
500 g köttfärs
2 gula lökar, finhackade
1 röd paprika
1 grön chili (kan bytas ut mot en liten bit grön paprika)
4-6 vitlöksklyftor, finhackade
5 tsk chilipulver eller paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 tsk korianderpulver
1 tsk kakao (ger en fyllig och mustig smak, kan uteslutas)
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpuré
5 dl vatten
400 g kokta kidney bönor
Salt & peppar
4 msk rapsolja
TIPS! Du kan halvera tillagningstiden om du inte har tid att låta grytan puttra länge.

Gör såhär:
Hetta upp olja i en gryta, stek löken tills den får färg. Tillsätt färsen, paprikan, chilin och vitlöken. Stek en stund och tillsätt sedan alla kryddor. Fräs en stund, det blir en härlig doft av alla kryddor som blandas samman i grytan. Häll sedan i krossad tomat, tomatpuré, bönor, vatten och kakao. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme under lock i ca 1 timme. Rör om då och då. Lyft sedan bort locket (efter ca 1 timme) och låt koka i ca 15 -20 min (koka bort lite vätska som bildats i grytan så grytan tjocknar). Smaka av och krydda eventuellt mer. Servera gärna med ris eller riven cheddarost, finhackad salladslök, korainder en klick cremé fraiche och tortilla chips. Mexikanska bröd (Bolillos) är fantastiska att servera tillsammans med denna gryta, recept finns HÄR!  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Eveliina
    01/07/2016 at 15:23

    Var tvungen att kommentera här; jag lagade detta för två dagar sedan och det är den godaste chili con carnen jag ätit! Jag och min sambo är studenter, och detta var första gången på RIKTIGT länge som alla rester åts upp! Jag tog sista skålen idag och min sambo sniffade längtansfullt i luften efter att jag värmt den, hahaha. Riktigt kanonrecept, enkelt och ROLIGT att laga! Det var en fröjd att gå in i köket och röra om i grytan. 🙂

    Tusen tack! Kommer aldrig mer köpa färdiga kryddpåsar igen. <3

    • Reply
      Zeina
      08/07/2016 at 11:04

      Så himla kul att läsa 😀 Tack snälla för att du skriver det här. Härligt att ni var så nöjda. Ha en fortsatt underbar dag. Kram

  • Reply
    Klara
    26/02/2017 at 22:09

    Sjukt bra recept! Både jag och min sambo tyckte det var den godaste chili vi ätit!! 😀

  • Leave a Reply

    2 × 1 =