Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Nyttiga bakverk/ Ramadan/ Vegetariskt

Dadelbollar

Stärkande dadelbollar som ger energi. Jag har massa nötter i mina bollar och rullar dem i kokos, pistage, kakao och sesamfrön. De blir så himla vackra och läckra. Du kan variera din bollar helt efter smak. Vill du ha dem utan nötter kan du istället ha i frön eller havregryn. Du kan även smaksätta dem med allt från kardemumma, kakao, kaffe eller kanel. Här kommer ett toppen recept med förslag på olika smaksättningar.
dadelbollar
Ca 20 dadelbollar
300 g urkärnade dadlar (se bild för tips)
Förslag på tillsättning (välj en sort eller blanda fritt)
3 dl havregryn
2 dl kokos
3-4 dl nötter (du kan ha i mandel, cashew eller valnötter, ta en sort eller mixa fritt olika sorter)
3 dl frön (tex solros- eller pumpafrön)
1 msk kokos- eller neutral olja (kan bytas ut mot sesampasta, tahini)
Förslag på smaksättning (välj en sort eller uteslut):
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 msk kakako
2 msk kaffe
Förslag på garnering:
Kokos, finhackade nötter, sesamfrön, kakao

Gör såhär:
Lägg nötter, frön eller havregryn i en mixer och kör snabbt några varv tills de blir grovhackade. Jag mixade valnötter, mandel och cashewnötter i mina dadelbollar. Tillsätt urkärnade dadlar och eventuellt smaksättning (jag gör mina utan smaksättning). Om blaningen känns för hård tillsätter du kokos- eller neutral olja. Mixa tills allting blir finfördelat och ordentligt blandat. Forma till bollar och rulla dem i nötter, kokos eller kakao. Täck väl och ställ i kylen fram till servering.

Jag använder dadelmassa till mina dadelbollar. Det är urkärnade dadlar som finfördelats till en masa. Finns att hittas i de flesta livsmedelsbutiker med utbud från Mellanöstern. Massan är ganska fast i konsistensen och är därför lättare att använda om man vill forma bollar eller i bakverk.

Jag mixade olika sorters nötter i mina dadelbollar. Det är egentligen inte så noga hur mycket du har i. Jag brukar gå på känsla och känna på smetens konsistens. Det är olika beroende på vilken sorts dadlar du har använt. Om smeten känns för hård kan du ha i lite olja och om den känns för lös har du i mer nötter eller havregryn.

Du kan välja fritt vad du vill rulla dina bollar i. Jag har finhackad pistage, kokos, kakao och sesamfrön. Jag har mina bollar i små kakformar.

Gott!

Dadelbollardadelbollar

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Ulrika
    16/06/2016 at 15:26

    Ser galet goda ut!
    Måste ju funka att blanda i fikon oxå, eller hur? 😉

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 10:51

      Mmmmm så gott med fikon… skulle nog bli riktigt gott 🙂

  • Reply
    Carolina
    16/11/2016 at 16:05

    Wow så många fina recept du delar med dig av, har många recept som jag måste prova.
    är så glad att jag hittade din sida! 🙂

  • Leave a Reply

    4 − två =