Grytor/ Iran/ Kyckling

Fesenjan- Persisk gryta med valnötter och kyckling

Fesenjan är en av de mest populära rätterna i Iran. Det är en sötsur gryta som innehåller valnötter och granatäppelsirap. Den ska koka länge på svag värme tills den nötiga smaken av valnötterna kommer fram och tills grytan blir härligt mustig och tjock i konsistensen. Vissa gillar fesenjan riktigt söt i smaken men jag föredrar min gryta syrlig och tillsätter därför bara lite socker. Fesenjan smakar desto godare dagen efter tillagning och kan med fördel förberedas dagen innan servering.

6 portioner fesenjan
400 g valnötter
900 g kycklingfilé
2 gula lökar
Ca 2-3 dl granatäppelsirap
2-3 dl osötad granatäppeljuice (kan uteslutas)
2 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 kycklingbuljongtärning (kan uteslutas)
Salt & peppar
Vatten
Tillsättning i grytan:
Citron och socker (justera mängd efter smak)
Servering:
Persiskt ris- recept HÄR!
Persisk salladsfat- recept HÄR!
Brödet på bilden ovan- recept HÄR!
Yoghurtdippsåsen på bilden- recept HÄR!
(Övriga rätter på bilden ovan kommer på bloggen i dagarna)

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Lägg valnötterna på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 10 min. Ta ut och låt svalna. Kör nötterna några varv i en matberedare tills de blir riktigt finhackade. Lägg dem i en kastrull och häll över ca 3 dl hett vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda på medelvärme under lock i 30 min. Rör om med jämna och se till att nötterna inte fastnar och bränns vid i botten av grytan.

Hacka löken till fina tärningar. Hacka kycklingfiléerna i bitar. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Tillsätt kycklingbitarna och gurkmeja, stek tills kycklingen får färg. Häll över valnötsmixen. Smula i buljongtärning, krydda med kanel, salt och svartpeppar. Häll i granatäppelsirap och eventuellt granatäppeljuice. Rör om och tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Grytan ska dock inte vara för vattnig. Lägg ett lock på grytan och låt puttra på medelvärme i ca 2 timmar. Ge verkligen grytan tid att få koka långsamt en lång tid för allra godast smak.

Rör om med jämna mellanrum. Smaka av grytan och smaksätt med socker efter smak. Om grytan är för söt i smaken kan du smaksätta den med citron. Fesenjon ska ha en välbalanserad sötsur smak. Lägg upp på fat och toppa gärna med granatäppelkärnor. Servera med fluffigt persiskt ris och salladsfat bredvid.


  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    parvaneh
    11/01/2017 at 16:26

    Super bra

  • Reply
    parvaneh
    11/01/2017 at 16:27

    Superbra

  • Leave a Reply

    två + 12 =