Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Grekland/ Paj

Galatopita- Grekisk mannagrynspaj

Jättegod och krämig grekisk mannagrynspaj toppad med florsocker och kanel. Ljuvlig och enkel att göra. Pajen påminner om ostkaka i konsistensen och smakar allra bäst när den serveras kall.
Ca 10 bitar
1,5 liter mjölk
3 dl mannagryn
100 g smör
3 st ägg
1,5 dl socker (du kan öka eller minska mängden socker efter smak)
0,5 tsk salt
Smör till smörjning av formen
Topping:
Kanel
Florsocker

Gör såhär:
Blanda mjölk, mannagryn, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 4-5 min tills det blir en tjock gröt. Låt gröten svalna innan du rör i äggen.

Knäck äggen i en skål och vispa dem fluffiga. Häll äggen i omgångar i mannagrynsgröten och vispa samtidigt gröten med en visp (gärna elvisp).

Värm ugnen till 175°. Smörj en mellanstor ugnsform med smör, ca 25×30 cm eller 30 cm i diameter om du använder en rund form. Häll gröten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 min, tills den får en fin gyllene färg upptill. Ta ut från ugnen och låt svalna. Ställ sedan i kylen och låt pajen kallna helt. Pudra med florsocker och kanel. Om du gillar honung så är det gott att ringla lite på vid servering.   

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

fem − tre =