Bönor/ Grytor/ Huvudrätt/ Iran

Ghorme sabzi

Ghorme sabzi är en utsökt persisk gryta med örter, kött och bönor. En klassisk och välkänd gryta i Iran som kan lagas olika sätt. Det är många steg och en tidskrävande gryta, den ska gärna få koka länge för att bli riktigt god. Men det är samtidigt inte svår att göra. Den härliga blandningen av alla örter och den torkade limen ger den en helt unik och riktigt god smak. Serveras med persiskt fluffigt ris och picklade grönsaker. Grytan smakar godare dagen efter och funkar även utmärkt att frysas in.

6 portioner
3 dl torkade kidneybönor eller 1 burk färdigkokta
150 g Torkade ghorme sabzi örter (Finns att köpa i välsorterade matvarubutiker, se bild)
1 dl rapsolja
1 kg grytkött (gärna lammkött men högrev funkar också bra)
1 stor gul lök
3 torkade lime
2 buljongtärningar (höns- eller köttbuljong) eller 1 msk salt
1 msk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
3 msk rapsolja
6 dl hett vatten
Hittar du inte de torkade örterna så kan du hacka egna:
3 dl finhackad dill
6 msk torkade bockhornsklöverblad
8 dl finhackad bladpersilja
3 dl finhackade korianderblad
8 dl finhackad gräslök

Så gör du:
Blötlägg 3 dl torkade kidneybönor över natten, koka upp tills de mjuknar och ställ åt sidan. Lägg de torkade örterna i en stor skål med ljummet vatten och låt stå i 30 minuter. Det brukar finnas små sandkorn i blandningen, de lägger sig i botten av skålen när örterna får stå i blöt. Lyft försiktigt upp örterna och byt vattnet. Gör så 4-5 ggr under de 30 minuterna som örterna blötläggs. Sila sedan av ordentligt. Om du använder färska örter så kan du hoppa över steget med att blötlägga och direkt börja steka grönsakerna.

Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna och lägg i örterna. Stek under omrörning och tillsätt eventuellt mer olja under tiden du steker dem. De suger åt sig ganska mycket olja. Stek länge tills grönsakerna mörknar utan att de bränns vid. Det tog mig ca 15-20 min. Så ha tålamod och rör om då och då. Väldigt viktigt att de blir ordentligt genomstekta. Tillsätt 1 msk torkad dill och låt dem få fräsa med sista 5 min (om dill inte redan finns med i den torkade blandningen).

Skär köttet i grytbitar och hacka löken. Hetta upp 3 msk olja i en stor gryta. Stek löken en stund och blanda sedant med köttet och 1 msk gurkmeja. Stek under omrörning tills köttet är helt genomstekt. Häll över de stekta örterna över köttet, smula i 2 buljongtärningar (eller ha i salt) och svartpeppar. Stick små hål i de torkade limfrukterna och lägg även dem i grytan. Häll slutligen hett vatten i grytan och blanda ordentligt. Lägg ett lock på och låt puttra länge. Ju längre desto godare. Minst 2 timmar, gärna 4 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden grytan kokar om den känns torr. Smaka av och krydda eventuellt mer.När det återstår ca 40 min kvar av koktiden blandar du i de kokta bönorna och låt dem få puttra med.
Servera med persiskt ris och picklade grönsaker- Recept HÄR! 

ghormezabsi6ghormezabsi9

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Osten
    10/11/2015 at 11:21

    Duktig du är!
    Men som den sanna iranskan jag är så rekommenderar jag dig att laga grytan med lamm. Blir väldigt god med högrev också men själva grunden till iransk (persisk) matlagning är lammet.
    Stort tummen upp i övrigt

    • Reply
      Zeina
      10/11/2015 at 19:05

      Hej och tack så hjärtligt 😀
      Trevligt att du tog dig tid och skrev lite info till mig. Bra att veta:-) Jag tackar /Hälsningar Zeina

  • Reply
    Ala
    02/09/2016 at 02:01

    Tack för alla dina fina recept!
    En fundering bara: kan man göra denna maträtt utan kött? Och isf, hur ska man göra om man utesluter köttet?
    Tacksam för svar <3

    • Reply
      Zeina
      04/09/2016 at 20:21

      Följ receptet men öka mängden bönor och uteslut köttet bara 🙂 Stek örterna och låt dem koka en bra stund. Lycka till 😀

    Leave a Reply

    tre × 5 =