Grytor/ Indien/ Kyckling

Indisk gryta med kyckling

Kryddig och mustig indisk curry med kyckling. Denna rätt är full med smaker och kryddor. Passar att serveras med naan eller ris. Raita är också väldigt gott bredvid grytan, särskilt om man har i chili för att bryta av hettan.  Recept på fler goda indiska grytor hittar du HÄR!

6 portioner
1,5 kg kycklingklubbor
2 st lök
2 st tomater (eller en burk krossad tomat)
4 st vitlöksklyftor
2 st chili (kan uteslutas)
1 msk riven ingefära
4 msk tomatpuré
Ca 4 dl vatten
Ca 0,5 dl olja till stekning
Kryddor:
1 kanelstång
5 st kardemummakapslar
3 st hela nejlikor
1 msk spiskumminfrön
8 st svartpepparkorn
2 st lagerblad
2 tsk garam masala
2-3 tsk röd chilipulver eller paprikapulver
1 tsk gurkmeja
Salt

Gör såhär:
Dra bort skinnet från kycklingklubborna och dela dem i mitten. Ställ åt sidan. Lägg kardemummakapslar, kanelstång, pepparkorn, nejlikor och spiskumminfrön i en helt torr stekpanna och rosta dem några sekunder. Mixa kryddorna till pulver och ställ åt sidan.

Hacka löken i strimlor och stek i olja tills den får färg. Tillsätt riven ingefära, riven vitlök, hackad chili och stek lite till. Tillsätt sedan gurkmeja och chilipulver, stek en stund under omrörning. Hacka tomat i tärningar och släng ner det i grytan. Tillsätt kryddmixen som du rostade i början av receptet. Om det känns torrt i stekpannan kan du ha i mer olja.

Vänd i kycklingen och stek tills kycklingen får lite färg. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka allting. Dofterna från alla kryddor är ljuvliga. När allting fått stekas en stund tillsätter du vatten i grytan, lagerblad, garam masala och salt. Rör om, låt grytan koka up, sänk värmen och låt sedan grytan puttra på medelvärme under lock i ca 45-60 min. Lyft på locket med jämna mellanrum, rör om och tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt. När grytan är klar kan du gärna garnera med finhackad koriander vid servering.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply