En värmande och matig köttfärssoppa. Den perfekta vardagsmaten, servera med ett gott bröd och du har en riktig kalasmiddag serverad. Brödet på bilden hittar du HÄR!
6 portioner köttfärssoppa
400 g färs av valfri sort
1 gul lök
2 morötter
1 selleristjälk (kan uteslutas)
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
6-8 st mellanstora potatisar
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossad tomat (400 g)
Ca 7 dl hett vatten
Kryddor:
2 st buljongtärningar
1,5 tsk dijonsenap (kan utelsutas)
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 dl finhackad färsk persilja eller 2 msk djupfryst/torkad
Salt & peppar
Brödet på bilden- recept hittar du HÄR!
Gör såhär:
Hacka lök och selleri, riv morot grovt. Hetta upp några matskedar olja och stek dem tills de mjuknar. Tillsätten färsen och pressa över vitlöken. När färsen fått lite färg och börjar smula sig tillsätter du alla kryddor förutom buljongen och persiljan. Låt det få fräsa med i 2-3 min. Tillsätt tomatpurén och fräs lite till. Se till att köttet blir genomstekt, annars kommer den skumma sig i grytan när du tillsätter vätska. Hacka paprikan och vänd i grytan, fräs i 1 min. Häll krossad tomat, smula i buljongen och tillsätt hett vatten. Krydda med salt och peppar. Låt få puttra i ca 20 min. Skumma eventuellt av vid behov.
Skala potatisen och skär i bitar, häll ner i grytan och låt få puttra ytterligare i ca 15-20 min (tills potatisen mjuknar). Späd eventuellt ut med mer vatten om soppan är för tjock. Strö i persiljan, koka 1-2 min till. Servera med ett gott bröd, finhackad persilja och en klick cremé fraiche.
Hej jag tål inte potatis och morötter vad kan man använda sig av istället? ☺
De flesta grönsaker funkar bra att ha i. Majs eller palsternacka kanske? 😀
Kan man använda Qournfärs?
Det kan man göra 😀
Mycket god! Jag lagade den åt en vän som har problem med gallan.
Gjorde följande justeringar, och den blev både god och min vän åt den utan problem med gallan:
– skippa paprikan
– halvera löken
– skippa creme fraiche
– en matsked misopasta
– en oxbuljong och en grönsaksbuljong
– Anamma vegfärs istället för kött
Tror jag använder rotselleri istället för stjälkselleri
Så god soppa! Jag körde den exakt efter receptet! Mustig och en riktig höjdare i vårt kök! Tack, den gör vi fler gånger!
Toppengod sopa. Perfekt nu när temperaturen visar 10-11 minusgrader. Använde en rök o stark paprikapulver från Spanien ” pimentón de la Vera” tack för receptet
Lagade soppan första gången igår, så gott! Blir flera gånger. Tack Zeina för din goda recept!
Skippade potatis och selleri,rostade tärnad squash i ugnen och hade i den de sista 5 min.Tog en halv matsked vegeta i också,för lite extra fyllig mustighet .Funkade utmärkt.Tack för dina lätta och bra recept som ger utrymme för egna tolkningar. Ps.Gjorde din snabba kajmak till och hade som topping.Ds.
Underbart god soppa hade sötpotatis i min o ungersk paprikakrydda samt stjälkselleri . Tack för receptet