Luftiga frallor

Härligt mjuka och luftiga frallor som är enkla att baka. Perfekt frukostbröd eller att äta som lunch med en matig fyllning i. Funkar utmärkt att frysas in. Se till att knåda degen ordentligt, gärna i en bakmaskin eller länge för hand. Jag föredrar vetemjöl special till dessa, brödet blir extra luftigt då. Dessa frallor är mina absolut favoritbröd att baka, de är riktigt goda.

12 st luftiga frallor
5 dl mjölk, gärna 3% fetthalt
30 g färsk jäst eller 2,5 tsk torrjäst
Ca 12 dl vetemjöl special
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt
Pensling
Ägg eller vatten
Förslag på topping att strö på brödet
Solrosfrön
Sesamfrön
Pumpafrön
Havregryn
Vallmofrön
TIPS! Du kan kalljäsa degen om du vill förbereda den i god tid. Knåda degen, plasta in väl i en rymlig bunke och ställ i kylen. Låt jäsa i kylen över natten, degen klarar sig fint upp till 12 timmar i kylen. Nästa dag formar du frallor och låter dem jäsa 1 timme. Sen är det bara att grädda bröden och servera nybakade frallor till frukosten.

Gör såhär:
Värm mjölk fingervarmt, ljummen. Blanda alla ingredienser och arbeta i hushållsmaskin (eller för hand) i minst 10 min. Degen ska inte vara kladdig eller för kompakt, en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten. Häll ut degen på lätt mjölat bord. Dela i 12 bitar och forma till runda eller avlånga frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 1 timme.

Värm ugnen till 200°. Pensla försiktigt med ägg eller vatten och strö sedan på önskad topping. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10-15 min. Låt dem svalna på plåten i 10 min utan att du täcker dem med bakduk.

f2f5

Join the Conversation

  1. Veronika says:

    Kan man kalljästa dessa frallor?, och hur länge jäser man dem innan i så fall? Med vänlig hälsning, Veronika

    1. Zeina Author says:

      Dessa funkar utmärkt att kalljäsa. 8-10 timmar i kylen har jag haft mina. Plasta in ordentligt bara 🙂
      Jag brukar vara snabb med att ta in dem i kylen så de inte börjar jäsa i rumstemperatur. Lycka till.
      Mvh Zeina

      1. Desiree says:

        Hur länge minst måste degen stå i kylen innan man bakar ut till bullar?

  2. Veronika says:

    Skall jag inte jäsa dem i rumstemperatur först?
    Kör jag bara ihop degen, bakar ut och in i kylen?

    1. Zeina Author says:

      Om du vill att de ska kalljäsa ett par timmar behöver de inte jäsa 2 ggr. Endast första jäsningen räcker. Forma bullarna och sedan in i kylen. Brödet kommer att jäsa långsamt i kylen 🙂

  3. Veronika says:

    De blev jättegoda;)), tack för hjälpen och receptet

  4. Cristina says:

    Måste man ha vetemjöl special? Funkar bra med den vanliga också?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar med vanlig mjöl men de blir luftigare med vetemjöl special 🙂

  5. Hej Zeina

    Kan man använda torrjäst istället till dessa frallor??

    1. Zeina Author says:

      Det funkar bra 🙂

  6. Yvette says:

    Hur mycket trorr jäst ska det vara då jag är ursel på matte
    Och tack för underbara recept

    1. Zeina Author says:

      2,5 tsk bör nog funka bra 😀 kram och lycka till

  7. Hej zeina, jag älskar din blogg och blir så inspirerad av all din matlagning. Jag funderar på att starta en egen matblogg och undrar därför om jag får ha med detta recept och givetvis hänvisa till din blogg?? Många varma hälsningar /Elin 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej, tack snälla. Jag blir jätte glad när man länkar tillbaka till mig när man lånat mina recept. Det är inte alla som gör det tyvärr. Så det är helt ok. Lycka till med din blogg. Kram

  8. Hawnaz says:

    Hej, jag undrar hur jag hittar receptet på lokma? 🙂

  9. Helen says:

    Vilken temperatur på ugnen ska man ha om man använder varmluftsugn? Eller bör jag skippa det, och köra på vanliga över- och undervärme?

    1. Zeina Author says:

      Det ska vara 200° även på varmluftsugn 🙂

  10. Linnéa says:

    Hej . Måste man ha toppning på på detta recept ? Vill bara göra helt vanliga frallor utan nån toppning. , som man liksom köper i affären typ Östensson o så 🙂

    1. Zeina Author says:

      Det går jätte bra utan topping 🙂

  11. Hej Zeina, bakade dessa idag, tog vanligt vetemjöl och 1/4 rågsikt då det andra tog slut. Hade 175 gr på min varmluft då jg trodde det var 200 gr som gällde och de blev verkligen perfekta, jätteluftiga och godaSå Tack för detta o alla andra recept som gör att vi orutinerade också klarar av att få tipp-topp resultat samt alla inspirerande bilderTar jämt skärmdumpar på dina verk för att munna prova senare. Önskar dig en skön julledighet

  12. Hej Zeina,
    Vad är skillnaden mellan kalljäs och en vanlig jäsning som du har i ditt recept?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Kalljäsning jäser du i kylen flera timmar. Det är smidigt och praktiskt om du vill förbereda degen i god tid, jag tycker att deg som får jäsa flera timmar ger godast bröd. Men det blir även superba om du jäser den kortare tid i rumstemperatur.

    2. Maria says:

      Hej
      Tänker testa ditt recept men undrar om jag skall värma mjölken om jag skall kalljäsa degen över natten?

  13. Nathalie says:

    Zeina jag älskar dig. Jag måste kidnappa dig en dag…. ❤

    1. Stefani oklöv says:

      Om brödet får jästa under duk mer än 1 timma gör det något?

  14. Har aldrig lyckats göra bra luftiga bröd bullar med krispig yta som min man gillar tills idag 🙂 Bor i Skottland och använde torrjäst. Använde spray flaska och kallt vatten under bakningen med för extra krispning. Underbar recept, tack!!

  15. stig karlman says:

    Dina recept är outstanding..

  16. Herregud så gott! Hade i 3 dl mindre mjöl och lät maskinen gå 20 min samt jäste 1,5 timme istället. Kommer bakas många gånger, tack!

  17. Kan man ersätta mjölk med något annat om man vill baka mjölkfritt?

  18. Hej, tack för receptet ! Använder det ofta
    Men jag tycker 12 dl mjöl till 5dl vätska ger en väldigt torr deg. Jag använder nog snarare 10 dl mjöl. Ska det verkligen vara 12 dl mjöl ?

  19. Fullkomligt älskar detta recept! Provat att smaksätta, blanda olika sorters mjöl, men resultatet blir perfekt varje gång

    Har du provat att göra bröd på denna deg? Att dela den och göra två limpor, och typ 40 min i ugnen?

  20. Susanne Liedman says:

    Tack för jättefina frallor! Valde ditt recept pga dels är du tydlig och noga i ditt recept men också för att det tog lite längre tid. Frallorna blev jättefina och goda! Kram

  21. 1 dl mjöl = 60 gram. Bättre att väga mjölet, det blir helt perfekt 🙂

  22. Anders Qvist says:

    Hej, går det att frysa in degen när den är färdig för gräddning? Så man kan ta fram och grädda vid senare tillfälle?

  23. Maria says:

    Hej! Dessa ser väldigt goda ut! Går de att göra veganska, med t ex sojamjölk?
    Hälsning, Maria

  24. Julia says:

    Hej Zeina,
    Jag bakade med det här receptet igår men brödet blev det stenhårt. Degen var redan stenhård, jag följde receptet till punkt och pricka så jag förstår inte vad som gick fel. Smulade ner jästen i 37grader varm mjölk…blandade och knådade degen för hand länge (extra länge eftersom den har så hård men inget hände – den blev inte mjukare). Jäste inte så mycket heller, kanske 30-40%.

    Vad hände tror du?

  25. Hej!
    Jag gjorde dom eller försökte men degen blev jätte kompakt och torr. Vet inte vad jag gjorde för fel. Det går inte ens att göra till små bollar. Kan man rädda degen? Gjorde som det stod i receptet.

  26. angelina mekni says:

    Dom bästa godaste bullar mina barn vill ha dom varje helg till frukost
    dina recept är bara bäst och så enkla

  27. Barbro says:

    Jätte goda frallor! Kalljäser degen över natten i kylen. Tycker det blir mera smak då. Du har jätte bra recept på allt möjligt! Tac för det.

  28. Barbro says:

    Jätte goda frallor! Kalljäser degen över natten i kylen. Tycker det blir mera smak då. Du har jätte bra recept på allt möjligt!

  29. Barbro says:

    Jätte goda frallor! Kalljäser degen över natten i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close