Bakverk/ Bröd/ Frukost/ Smörgåsar/Baguetter

Luftiga frallor

Härligt mjuka och luftiga frallor som är enkla att baka. Perfekt frukostbröd eller att äta som lunch med en matig fyllning i. Funkar utmärkt att frysas in. Se till att knåda degen ordentligt, gärna i en bakmaskin eller länge för hand. Jag föredrar vetemjöl special till dessa, brödet blir extra luftigt då. Dessa frallor är mina absolut favoritbröd att baka, de är riktigt goda.

12 st luftiga frallor
5 dl mjölk, gärna 3% fetthalt
30 g färsk jäst eller 2,5 tsk torrjäst
Ca 12 dl vetemjöl special
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt
Pensling
Ägg eller vatten
Förslag på topping att strö på brödet
Solrosfrön
Sesamfrön
Pumpafrön
Havregryn
Vallmofrön
TIPS! Du kan kalljäsa degen om du vill förbereda den i god tid. Knåda degen, plasta in väl i en rymlig bunke och ställ i kylen. Låt jäsa i kylen över natten, degen klarar sig fint upp till 12 timmar i kylen. Nästa dag formar du frallor och låter dem jäsa 1 timme. Sen är det bara att grädda bröden och servera nybakade frallor till frukosten.

Gör såhär:
Värm mjölk fingervarmt, ljummen. Blanda alla ingredienser och arbeta i hushållsmaskin (eller för hand) i minst 10 min. Degen ska inte vara kladdig eller för kompakt, en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten. Häll ut degen på lätt mjölat bord. Dela i 12 bitar och forma till runda eller avlånga frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 1 timme.

Värm ugnen till 200°. Pensla försiktigt med ägg eller vatten och strö sedan på önskad topping. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10-15 min. Låt dem svalna på plåten i 10 min utan att du täcker dem med bakduk.

f2f5

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply
    Veronika
    10/07/2015 at 21:32

    Kan man kalljästa dessa frallor?, och hur länge jäser man dem innan i så fall? Med vänlig hälsning, Veronika

    • Reply
      Zeina
      10/07/2015 at 22:09

      Dessa funkar utmärkt att kalljäsa. 8-10 timmar i kylen har jag haft mina. Plasta in ordentligt bara 🙂
      Jag brukar vara snabb med att ta in dem i kylen så de inte börjar jäsa i rumstemperatur. Lycka till.
      Mvh Zeina

  • Reply
    Veronika
    10/07/2015 at 22:22

    Skall jag inte jäsa dem i rumstemperatur först?
    Kör jag bara ihop degen, bakar ut och in i kylen?

    • Reply
      Zeina
      11/07/2015 at 12:36

      Om du vill att de ska kalljäsa ett par timmar behöver de inte jäsa 2 ggr. Endast första jäsningen räcker. Forma bullarna och sedan in i kylen. Brödet kommer att jäsa långsamt i kylen 🙂

  • Reply
    Veronika
    16/07/2015 at 20:57

    De blev jättegoda;)), tack för hjälpen och receptet

  • Reply
    Cristina
    13/12/2015 at 11:24

    Måste man ha vetemjöl special? Funkar bra med den vanliga också?

    • Reply
      Zeina
      13/12/2015 at 11:28

      Det funkar med vanlig mjöl men de blir luftigare med vetemjöl special 🙂

  • Reply
    cecilia
    31/01/2016 at 15:20

    Hej Zeina

    Kan man använda torrjäst istället till dessa frallor??

    • Reply
      Zeina
      31/01/2016 at 15:27

      Det funkar bra 🙂

  • Reply
    Yvette
    21/02/2016 at 16:21

    Hur mycket trorr jäst ska det vara då jag är ursel på matte
    Och tack för underbara recept

    • Reply
      Zeina
      22/02/2016 at 09:31

      2,5 tsk bör nog funka bra 😀 kram och lycka till

  • Reply
    Elin
    21/02/2016 at 19:12

    Hej zeina, jag älskar din blogg och blir så inspirerad av all din matlagning. Jag funderar på att starta en egen matblogg och undrar därför om jag får ha med detta recept och givetvis hänvisa till din blogg?? Många varma hälsningar /Elin 🙂

    • Reply
      Zeina
      22/02/2016 at 21:48

      Hej, tack snälla. Jag blir jätte glad när man länkar tillbaka till mig när man lånat mina recept. Det är inte alla som gör det tyvärr. Så det är helt ok. Lycka till med din blogg. Kram

  • Reply
    Hawnaz
    16/04/2016 at 10:46

    Hej, jag undrar hur jag hittar receptet på lokma? 🙂

  • Reply
    Helen
    23/08/2016 at 09:33

    Vilken temperatur på ugnen ska man ha om man använder varmluftsugn? Eller bör jag skippa det, och köra på vanliga över- och undervärme?

    • Reply
      Zeina
      04/09/2016 at 20:00

      Det ska vara 200° även på varmluftsugn 🙂

  • Reply
    Linnéa
    11/09/2016 at 16:35

    Hej . Måste man ha toppning på på detta recept ? Vill bara göra helt vanliga frallor utan nån toppning. , som man liksom köper i affären typ Östensson o så 🙂

    • Reply
      Zeina
      18/09/2016 at 21:53

      Det går jätte bra utan topping 🙂

  • Reply
    Pia
    19/12/2016 at 17:57

    Hej Zeina, bakade dessa idag, tog vanligt vetemjöl och 1/4 rågsikt då det andra tog slut. Hade 175 gr på min varmluft då jg trodde det var 200 gr som gällde och de blev verkligen perfekta, jätteluftiga och godaSå Tack för detta o alla andra recept som gör att vi orutinerade också klarar av att få tipp-topp resultat samt alla inspirerande bilderTar jämt skärmdumpar på dina verk för att munna prova senare. Önskar dig en skön julledighet

  • Reply
    ali
    07/01/2017 at 11:22

    Hej Zeina,
    Vad är skillnaden mellan kalljäs och en vanlig jäsning som du har i ditt recept?

    • Reply
      Zeina
      13/01/2017 at 11:49

      Hej,
      Kalljäsning jäser du i kylen flera timmar. Det är smidigt och praktiskt om du vill förbereda degen i god tid, jag tycker att deg som får jäsa flera timmar ger godast bröd. Men det blir även superba om du jäser den kortare tid i rumstemperatur.

    Leave a Reply

    tjugo − åtta =