Dansk kanelkage med kolasås

Dansk kanelkaka i långpanna på mitt vis. En traditionell kanelkage toppas med en kaffe- och kakaoglasyr. Jag har istället kolaglasyr på och tillsätter även kokos. Blir lite som kärleksmums fast med smak av kola och kanel. Urläckert! Det går alldeles utmärkt att frysa in kakan.

20 superstora bitar eller 30 mellanstora
7 st ägg
5 dl strösocker
300 g smör
3 dl mjölk
8,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
4,5 tsk bakpulver
Glasyr (läs tips nedan):
100 g smör
2 dl grädde
3/4 dl farinsocker strö (strösocker funkar också)
0,5 msk vetemjöl
0,5 dl ljus sirap
Garnering (valfritt)
1,5 dl kokos
TIPS! Om du vill kan du toppa kakan med klassisk kärleksmumsglasyr, recept hittar du HÄR!

Recept på citronkaka i långpanna hittar du HÄR! kärleksmums HÄR! silviakaka HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Klä en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper. Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och ställ åt sidan. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd i smör och mjölk och blanda försiktigt allt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Under tiden kan du förbereda glasyren.

Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull och koka i ca 15 min tills glasyren tjocknar. Låt glasyren svalna. Gör försiktigt hål i kakan, tryck inte hela vägen ner till botten av kakan. Bred glasyren på kakan. Strö eventuellt kokos över. Låt glasyren stelna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close