Grönsaker/ Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Turkiet

Turkisk gryta tillagad i ugn

God gryta som sköter sig själv i ugnen. Släng i de grönsaker du gillar, krydda allting och låt sedan tillagas långsamt tills köttet är helt mört. Du kan variera grytan helt efter smak, de flesta grönsaker passar alldeles utmärkt att ha i. 

Recept på två liknande grytor som är veganska:
Tapsi och briam


6 portioner
800 g högrev (eller något annat kött som passar att ha i grytor)
1 msk torkad timjan
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk sjukryddor
3 msk tomatpuré
Ca 0,5 dl olivolja
3 dl vatten
Salt & peppar
Grönsaker:
4 st tomater
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
1 aubergine
1 röd paprika
3 st siviri (turkisk paprika, kan bytas ut mot 1 grön paprika)
4-5 st potatisar
2-3 st morötter
1-2 st färska chili (kan uteslutas)

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Skala morot, lök, vitlök och potatis. Skär alla grönsaker och eventuellt chili i bitar. Skär köttet i tärningar, köttet ska inte skäras i allt för stora bitar. Lägg alla grönsaker och köttet i en form, strö på alla kryddor och olivoljan. Blanda allting ordentligt, gärna med händerna.

Ta in formen mitt i ugnen och låt tillagas tills köttet får lite färg, ca 15 min. Blanda tomatpuré och hett vatten i en skål. Ta ut formen från ugnen och häll tomatsåsen över. Blanda allting, smaka på grytan och känn efter om du behöver krydda med mer kryddor eller salt. Täck formen ordentligt med folie och ta in den i ugnen igen. Låt tillagas i ca 2 timmar, tills köttet är helt mört. Servera gärna med ris, bulgur eller bröd och en god salad. Smaklig spis!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sjutton − 10 =