Ugnspannkaka med mannagryn- Ålandspannkaka

Ålandspannkaka är en annorlunda ugnspannkaka som kan göras med mannagrynsgröt eller risgrynsgröt. Fantastiskt god.  Ålandspannaka serveras traditionellt med sviskonkräm och grädde men man kan ha på vilken syltsort som helst eller bär och frukt efter tycke. Pannkakan serveras som dessert, minskar man mängden socker blir det en gott mellanmål. Om du är som jag, älskar mannagrynsgröt, så kommer du älska denna.

Ca 15 bitar
1,5 l mjölk (3% fetthalt)
2 dl mannagryn
25 g smör
3 st ägg
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl vetemjöl
3/4 dl socker (du kan minska eller öka mängd)
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
0,5 tsk salt
Smör och mjöl till ugnsformen

Fler recept på pannkakor:
Ugnspannkaka
Klassiska pannkakor
Amerikanska pannkakor
Thailändska pannkakor
Libanesiska pannkakor
Marockanska pannkakor
Bananpannkakor med havregryn

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla en långpanna, ca 30×40 cm. Du kan använda en mindre långpanna eller ugnsform om du vill ha en hög pannkaka Blanda mjölk, smör, salt och eventuellt vaniljsocker i en gryta. Värm upp och tillsätt sedan mannagryn, koka upp under omrörning och låt gröten koka i ca 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.

Blanda ägg, kardemumma, socker och mjöl i en bunke. Vispa samman till en slät smet. Blanda sedan smeten i mannagrynsgröten och blanda väl. Lägg gröten i långpannan och baka mitt i ugnen i ca 45 min, tills den har stelnat. Du kan kanske behöva sänka värmen lite efter ca 30 min om du tycker att pannkaka fått för mycket färg men inte stelnat i mitten.

Låt pannkakan svalna en stund. Servera med önskat tillhör. Klassiskt tillbehör till ålandspannkaka är lättvispad grädde och sviskonkräm (katrinplommonmos). Jag serverade min pannkaka med salmbärssylt. Alla syltsorter eller bär passar finfint att avnjutas med pannkakan!

Join the Conversation

  1. Jenny says:

    Åh vad kul att du har lagat Ålandspannkaka! Vi har alla våra recept från farmor osv här på ön, men ska prova ditt också. Men om man får vara lite petig så borde det dock vara under kategorin Finland (om inte Åland!)!

    1. Finleia says:

      Ja skulle precis skriva det. Kanske komer det fler recept under rubriken “Finland”. Ålandspannkakorna blev jättegoda. Ska testa alla dina pankaksrecept! Mums.

      1. Finleia says:

        PS
        komer och pankaksrecept
        …behöver glasögon.

  2. Vickan says:

    Använder man bakpulver?

  3. Hej jag har gjort pannkakan men mjölken stämde inte jag fick ta fler än 1,5 dl det stelnade direkt och kunde knappt röra om det, hur har du gjort det med endast 1,5 dl mjölk och 2 dl mannagryn

    1. Lasse says:

      1.5 L mjölk.. inte dl..

  4. Används grovt eller fint mannagryn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close