Peruanskt stekt ris inspirerat av det kinesiska köket. Rätten är enkel att laga och har man kall ris redo slänger du snabbt ihop rätten på ett kick. Arroz chaufa kan tillagas på många olika sätt, kycklingen kan du tex utesluta eller ersätta med svamp och du kan ha i de flesta grönsaker, korv, räkor osv. Ta det du har hemma eller tycker om.
4 portioner
3 dl ris (gärna långkornigt ris)
2-3 st kycklingbröstfiléer (kan ersättas med svamp)
1 gul lök
2-3 st vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 bit färsk ingefära eller 2 tsk ingefärapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapaulver
0,5 dl japansk soja
4 st ägg
2 st salladslökar
Rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar
Gör såhär:
Skölj riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna, häll ut riset på en bricka och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, den får inte bli grötig i konsistensen.
Hacka lök och paprika i tärningar, hacka kyckling i bitar. Finhacka vitlök, ingefära och salladslök. Hetta upp olja i en stekpanna eller wok och stek kycklingen och lök under omrörning tills kycklingen får en fin stekyta. Vänd i paprika, vitlök, ingefära, paprikapulver, spiskummin och stek lite till under omrörning. Vänd i riset och sojan, stek allting lite snabbt. Smaka av med salt och peppar. Ställ stekpannan åt sidan.
Knäck äggen i en skål och vispa med en gaffel. Hetta upp olja i en stekpanna, häll över äggen. Låt äggen stelna lite och blanda sedan tills du får en äggröra. Häll äggen över riset, blanda, toppa slutligen med salladslök och servera.
Tack Zeina för att du visar i bild de olika etapperna som ingår i recepten. Hittills har jag provat den mexikanska soppan med potatis och den västafrikanska kycklingen och båda blev väldigt bra och uppskattade av familjen.