INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR
En god libanesisk dippa med grillad aubergine, citron och sesampasta. Den god att äta som tillbehör bredvid grillat. Även väldigt gott att ätas som den är med pitabröd eller grönsaksstavar. För allra bästa smak ska man gärna grilla auberginerna på en grill över öppen eld, då smakar den riktigt rökig och som en äkta baba ganoush ska smaka. Denna är ett måste på ett mezzebord i Mellanöstern. Om du har på granatäpplesirap som garnering, får den en sötsur smak av sirapen, blir väldigt gott.
1 mellanstor tallrik med Baba Ganoush
4 mellanstora aubergine
1 vitlöksklyfta
4 msk ljus tahina (sesampasta)
En halv eller hel pressad citron (justera syra efter smak)
Salt
Garnering:
Olivolja eller granatäppelsirap
TIPS! Recept på perfekt hummus hittar du HÄR!
Gör såhär:
Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Jag brukar klä plåten med alaminiumfolie så slipper man stå och skrubba den sen. Grillar du auberginerna på utegrillen blir de ännu godare och får den perfekt rökiga smaken.
Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. En smaksak hur man vill ha konsistensen på röran.
Skaka tahinaflaskan ordentligt. Blanda sedan tahina, pressad vitlöksklyfta , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering. Lägg upp på en tallrik, gör ett fint mönster med en sked, ringla olivolja eller granatäppelsirap på. Servera!
Jag var på söndagslunch i helgen, med en libanesisk gäst. Hon hade med sig baba ganoush, gjord precis som du skriver: med grillade auberginer. Gud så gott! Man verkligen kände röksmaken!
Jag måste hitta tahini och göra en stor omgång här hemma!
Det är så gott verkligen 😀 speciellt om man grillar aubergine över öppen eld
Jag gjorde mina i ugn och fuskade till det lite med en gnutta stark rökt paprika. Supergott! Ditt recept på Baba Ganoush var det bästa o godaste jag gjort TACK!
Halloj! Ungefär hur länge håller den i kylen?
Hej,
Ca 4-5 dagar
Så gott det ser ut! 🙂
Hej Zeina!
Var kan man köpa granatäppelsirap/granatäppelpuré. Jag bor i Stockholm om du vet någon specialbutik här eller om någon stor kedja har. Bästa hälsningar, Ann Marie
Hej,
Granatäppelsirap finns i de flesta mataffärer 😀 Kram
Älskar dina recept, tack för att du delar med dig <3
Gjorde precis Baba Ganoush efter ditt recept men jag fick en mycket mörkare färg (ser inte lika aptitligt ut) på röran än du. Vad kan det bero på?
Se till att tahinin är av den ljusa varianten
Hjälp!
Min röra blir alltid så fult grå i färgen och ser inte lika apititlig ut som en ljus röra (typ som den på bilden). Vad beror det på, är det val av tahinin eller finns det andra sätt i tillvägagångssättet?? 😮
Undrar om kärnorna ska med eller tar du bort de?
Kan man låta dem svalna i kastrullen över natten? Eller blir det för länge?
Jag gjorde det senast men tyckte att det blev alldeles för rökigt, smakade inte rätt
Hej Sussi!
Det går utmärkt att ha auberginerna i kylen över natten. Men jag skulle använda porslinkärl istället för kastrull.
Hälsningar Mariam
Köpte en färdig baba ganoush på Ica under varumärket Zeinas. Antar att du är den Zeinas som avses. Denna röra hade en märklig smak varför jag lusläste innehållsdeklarationen. Döm om min förvåning när jag ser att nummer två i fallande skala bland ingredienserna är socker! Sedan när ingår socker i en baba?
Hej Anne!
Aldrig socker i auberginöran! För två auberginer brukar jag ha lite salt, lite malen svartpeppar, en stor vitlöksklyfta pressad, och Kung Markattas rökta sesampasta (tahina), halvcitronsaft eller hel om man vill ha mycket syra.
mvh Mariam
Hej allihopa!
Det är en intressant diskussion om Tahini! Jag brukar alltid använda Kung Markattas ekologiska rökta tahini i min auberginröra. De blir supergod. Auberginröran passar utmärkt som pålägg på olika sorters bröd istället för ost och köttpålägg. En vegansk variant som är mums god. Ivkäll gjorde jag auberginröra och mosade den bara med en gaffel. Då får den lite struktur istället för en slät krämig röra. Man kan ju variera.