Bakverk/ Balkan/ Bullar/ Dessert/ Efterrätt

Balkansemla

Krofne! En älskad favorit från Balkan. Fluffiga munkar pudrade med florsocker. Självklart skulle semlan se ut såhär om den kom från balkan. En friterad krofne fylld med mandelgrädde. Magiskt. En drömgod semla och jag säger bara WOW! SÅ GOTT det blev när mandelmassan vispades in i grädden. Så mycket godare smakupplevelse. Även min dotter som inte är särklsit förtjust i mandelmassa tyckte att det var supergott! Av alla semmelvarianter jag har testat är denna helt klart min nya favorit.

Ca 15 st Balkansemlor:
Degen:
1 tsk torrjäst
2 dl mjölk
Ca 5-6 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
2 msk rapsolja
Liten nypa salt
Fritering:
Rapsolja
Fyllning:
175 g mandelmassa
3 dl grädde
1 tsk stötta kardemummakärnor
Garnering:
Florsocker

Se hur jag gör klassiska krofne steg för steg HÄR! och recept på baklavasemlan hittar du HÄR!

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet mjölk. Tillsätt hälften av mjölet, socker, vaniljsocker och salt. Vispa smeten slät och klumpfri med en elvisp. Tillsätt sedan ägg, olja och vispa lite till. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig. Nu blir det svårt att använda elvispen, knåda gärna degen med en bakmaskin eller jobba med en träslev i ca 10 min. Degen ska vara lite kladdig. Mjöla degen och täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.

Mjöla bakbordet och höll ut degen. Mjöla degen så blir det lättare att kavla ut den eftersom den är lite kladdig. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock (kavla inte ut en allt för tunn deg). Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 min.

Hetta upp olja till 180°. Fritera 2-3 st munkar åt gången ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten. Låt munkarna rinna av på papper. Låt svalna.

Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet. Vispa grädden tills den börjar kännas lite fluffig. Vänd i den rivna mandelmassan, kardemummakärnor och vispa tills du får en fast och fluffig grädde som går att spritsa. Lägg grädden i en spritspåse. Dela munkarna i mitten. Fylld med mandelgrädden. Montera ihop semlan, pudra med florsocker och servera!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply