Som barn var bazela en av mina absoluta favoriträtter. Bazela betyder kort och gott “ärta” på arabiska. Mamma lagade alltid denna gryta med köttfärs, det var hennes vardagsräddare. Hon brukade laga den på ett kick, mina syskon och jag glupskare alltid i oss maten glatt. Traditionellt görs bazela på högrev som man hackar i små tärningar, grytan tar lite längre tid men åh så värd varje minut. Servera grytan med ris och krispiga grönsaker att knapra på bredvid.
4-6 portioner
600 g högrev
300 g djupfrysta ärtor
3-4 st morötter
6 st vitlöksklyftor
1 knippe färsk koriander (ca 1 dl finhackad)
3/4 dl tomatpuré
1,5 tsk sjukryddor (kan uteslutas)
Ca 8-9 dl vatten
Rapsolja till stekning
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli
Valfria grönsaker att knapra på bredvid eller en syrlig sallad
Recept på bazela gjord med köttfärs hittar du HÄR! och Balkans grasak HÄR!
Gör såhär:
Hacka köttet i små tärningar. Skala vitlöken och banka i en mortel tills de blir strimlor eller hacka vitlöken grovt. Grovhacka koriander. Hetta upp olja i en gryta och stek köttet till den får fin färg runt om. Vänd i vitlök och koriander och stek lite till på medelhög värme. Vänd i tomatpuré och fortsätt stek allting under omrörning nån minut till. Häll över kokhett vatten och låt koka upp. Tillsätt sjukryddor, salt och peppar. Lägg ett lock på grytan och låt puttra på medelvärme i ca 1-1,5 h, tills köttet är mört. Späd eventuellt ut med mer vatten om det behövs under koktiden och rör runt med jämna mellanrum.
Skala och hacka morot i små fyrkanter. Vänd ner morötterna i grytan och låt puttra i grytan i ca 10 min. Blanda sedan i ärtorna, och låt grytan puttra en stund, ca 15-20 min till. Servera med ris och krispiga grönsaker eller sallad.
Jag tillhör den delen som inte gillar koriander och undrar om det kan funka med bladpersilja?
Självklart!
Testa med persilja, blir det mindre gott är det bara att skippa det nästa gång eller byta ut persiljan mot nånting ännu godare 🙂