Bazela wo roz betyder “ärtor och ris” och det är precis vad denna rätt heter. En gryta med köttfärs, ärtor och morot som serveras med ris. Man har även i mycket vitlök och koriander, så det blir en mustig och smakrik rätt. Denna typ av gryta görs i många delar av Mellanöstern, detta är den libanesiska varianten. Min absoluta favoriträtt när jag var liten, när min mamma lagade Bazela wo roz var jag lycklig. I originalversionen av denna rätt ska man inte ha i potatis, men ibland slänger jag ner 2-3 st i grytan.
6 portioner
500 g färs (kött- eller veggofärs )
200 g djupfrysta ärtor
2 morötter
4 vitlöksklyftor
1 liten bunte koriander (ca 0,5 dl finhackad)
2-3 potatisar (går att uteslutas)
3-4 msk tomatpuré
Ca 5-6 dl vatten
0,5 tsk sju kryddor- recept finns HÄR!
Olja till stekning
Salt & peppar
Gör såhär:
Banka vitlöken i en mortel tills de blir strimlor eller finhacka dem. Finhacka koriander. Hetta upp olja i en kastrull och stek vitlök och koriander på medelvärme under konstant omrörning i ca 1 min, ha koll så du inte bränner dem. Blanda med färs och stek tills den får färg. Tillsätt tomatpuré och stek allting i ca 1 min. Häll över hett vatten och låt koka upp, krydda med salt och peppar.
Skär morot i små fyrkanter, skala och skär potatis i önskad storlek om du vill ha det i. Låt dem få putta med i grytan i ca 10-15 min. Blanda sedan i ärtorna, sju kryddor och låt grytan puttra en stund, ca 20 min utan lock. Den ska vara en tjock sås, inte vattning, känns den för rinnig så kan du tillsätta lite mer tomatpuré och låta den koka ytterligare en stund till. Servera med ris och sallad. Recept på ris som passar till hittar du HÄR!
Det här gryta lagade jag igår. Alla var förtjusta i den. Tack för fantastiska recept. Du är fantastisk…..
Kan man ha i torkad koriander istället? Tacksam för svar
Mvh
Mikaela
Det funkar bra men det är godare med grön koriander. Det blir inte samma smak med torkad. Lycka till ❤
Sååå mycket barndomsminnen i denna rätt! ❤
Gör med vegofärs. Perfekt kylskåpsrensnings rätt, jag har slängt i både tärnad palsternacka och färska champinjoner som höll på att bli dåliga. Alltid lika gott. Vill dock ha chili i min istället för vitlök.
Vilken köttfärs hade du i?
Förstår att det går med det mesta men vore kul om man kunde se i receptet vilken du använt.
TACK för detta recept Zeina! Jag växte upp med bazela, och lagade denna nu som vuxen. Blev helt perfekt!