Berberekrydda- Etiopisk kryddmix

Berberekrydda är en fantastisk kryddmix som används flitigt i det Etiopiska köket. God att ha i grytor, som rubb eller i marinader. Den är het och full med smaker. Använder man den i vegetariska rätter får maten ett extra lyft från alla kryddor men den är även mycket god att krydda kyckling eller kött med. Berberekrydda ska vara ganska het med mycket sting i men du kan enkelt justera hettan genom att minska mängden chili i mixen.
Berberekrydda
Ca 2 dl Berberekrydda
1 tsk spiskumminfrön
1 msk svartpepparkorn
1 krossad kanelstång
0,5 tsk hela nejlika
1 msk kardemummafrön
1 msk bockhornsklöverfrön
0,5 tsk senapsfrön
1 dl paprikapulver
0,5 dl chilipulver (minska mängden om du vill ha en mild krydda eller öka för mer hetta)
2 msk ingefärapulver
2 msk salt
1 tsk muskotnöt
TIPS! Om du inte hittar hela frön av en viss krydda är det helt ok om du ersätter det med pulverkrydda. Jag hade tex inte hela nejlikor och tog då istället nejlikepulver. Kryddor som är i pulverformat ska inte rostas, endast hela frö.

Gör såhär:
Lägg alla hela kryddfrön i en helt torr stekpanna (svartpepparkorn, hel nejlika, kummin- kardemumma, bockhornsklöver- och senapsfrön). Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor. Tillsätt övergiva kryddor och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.

BerberekryddaBerberekryddaBerberekryddaBerberekrydda
Berberekrydda
Berberekrydda

Join the Conversation

  1. Ja, kryddan var verkligen god! 🙂

  2. Anonym says:

    Vart köper man bockhornsklöverfrön? Kan man ersätta den med ngt annat?

    1. Zeina Author says:

      Man kan ersätta det med bokhornsklöverpulver. Finns i välsorterade mataffärer eller kryddbutiker på nätet.

  3. Det här är så fel! Detta är en variant av våran krydda så snälla sluta ge folk fel intryck av att det är så enkelt när habesh och etopier har gjort detta i århundraden Zeina.

    1. milkyas says:

      Det är så sant saba.Du är riktig eritrean

      1. Dennis says:

        Kan du länka till ett bättre recept?

      2. Anonym says:

        Berätta då hur det ska vara!!!

    2. Anonym says:

      Men berätta då hur det ska vara!!!

  4. Johanna says:

    Hei Zeina 🙂

    Dette var et godt krydder! Men, dette kan ikke kalles for berbere da flere viktige elementer som definerer smakssammensetningen er erstattet med helt andre kryddere som ikke har tilhørighet i berbere.

    Men igjen, gode smaker:)

  5. Inger Åberg says:

    Hej Zeina !
    Hittade et recept från tv 4 morgon med kyckling och blev helt betagen ,tänkte att det måste jag pröva!
    Tog alla kryddorna från kryddskåpet (nästan) och rostade mortlade och blandade.
    Sen slog tvivlet in .. Så mycket svartpeppar …och kanel… det är jag ju inte van vid..
    Sen tänkte jag på att alla kulturer når ju varandra först via maten. Typ i Sverige Kebab . Pizza ,Indiskt .Men det
    här har jag ju aldrig prövat förr! Tog nån dag och så använde jag den i en kycklingvariant på allt på en plåt med potatis gul lök vitlök ingefära och en tomat blandning med berbere krydda. Tänkte det här är ju alldeles för starkt gjorde det och… Herre Gud så Gott !
    Favoritrecept ! Har hittat mer “latmans “recept på nätet med kryddan men den här är absolut en favorit som jag ska använda igen !
    Tack Snälla Zeina!
    Inger Åberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close